AcasăSPORTProba video in fotbal a devenit oficiala

Proba video in fotbal a devenit oficiala

De acum, nu vor mai fi probleme in a vedea daca mingea a trecut sau nu linia portii

Cu ocazia primei partide din cadrul Campionatului Mondial al Cluburilor, dintre Sanfreece Hiroshima si Auckland City, FIFA a oficializat tehnologia video de pe linia portii (Hawk-Eye), care va hotari de acum inainte daca un gol este sau nu valabil.

Daca mingea depaseste linia portii, un semnal criptat este transmis arbitrului printr-un ceas sau in casca, totul in mai putin de jumatate de secunda

Pe 30 iulie 1966, in finala Cupei Mondiale, dintre Anglia si Germania de vest, a fost pentru prima data cand fanii fotbalului din intreaga lume s-au intrebat ce trebuie facut pentru evitarea suspiciunilor gen „a fost gol sau n-a fost”.

Sase camere in jurul portii vor urmari mingea iar un soft va crea imagini 3D care vor arata perfect pozitia mingii in raport cu linia portii

Geoff Hurst a sutat la poarta in minutele de prelungire ale finalei, la scorul era 2-2, balonul s-a izbit de tranversala si a cazut in fata liniei portii, insa arbitrul a acordat gol pentru Anglia. Nemtii au protestat timp de zece minute (si inca 56 de ani dupa), dar nimic nu a mai fost schimbat.

Golul lui Hurst, cea mai mare controversa din istoria fotbalului

De atunci, fotbalul a oferit o sumedenie de faze de acest gen, iar mai bine de jumatate de secol suflarea fotbalistica a incercat sa induple FIFA sa faca ceva in acest sens. Arbitrii aditionali au fost introdusi in sezonul 2009-2010, dar prezenta lor nu a schimbat mare lucru. De ieri, insa, „Hawk-Eye-ul” va decide, fara teama unora de a gresi, cand un gol este valid sau nu.

Tehnologia a fost testata la confruntarea Sanfreece Hiroshima – Auckland City, scor 1-0, meciul de debut al Campionatului Mondial al Cluburilor, confruntare in care nu au existat probleme care sa necesite interventia noului „arbitru”. Nu ne ramane decat sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca „ochiul de soim” ar fi fost prezent la cateva meciuri de trista amintire, dueluri cu rezultate mincinoase. De pilda, confruntarea Romania – Bulgaria (Euro 1996, scor 0-1), cand brigada condusa de Peter Mikkelsen nu a vazut golul marcat de Dorinel Munteanu. Sau partida Univ.Craiova – Rapid (1998, scor 2-2), cand validarea reusitei rapidistului Marinescu ar fi putut schimba soarta titlului din acel sezon. Sau golul refuzat lui Lampard, in sfertul de finala al CM 2010, dintre Anglia si Germania, apoi golul interzis  ucraineanului Devici, din partida cu Anglia, de la ultimul Campionat European, sau alte zeci ori sute de partide care au fost hotarate de astfel de greseli de arbitraj…

author avatar
Sebastian Stan
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger