AcasăSPORTPovestea impresionanta a maratonistului de la JO care nu are tara

Povestea impresionanta a maratonistului de la JO care nu are tara

Este unul dintre cei patru sportivi prezenti la Jocurile Olimpice – editia 2012, care nu are o tara pe care sa o reprezinte. Originar din Sudanul de Sud, locuieste in prezent in Statele Unite, dar cu statut de apatrid.

Guor Marial, intr-o ipostaza cu care nu prea este obisnuit: incaltat si cu haine "de firma" pe el

Povestea vietii lui Guor Marial (28 de ani) este scrisa de talpile picioarele, parca pietrificate de la atata alergat descult. Cand alti sportivi platesc ca sa se pregateasca de maratonul olimpic, africanul vorbeste despre antrenamentul facut zilnic in Sudanul de Sud, „cand fugeam de soldati ca sa nu ma impuste”.

Prin desert, fara apa, mancare sau incaltaminte, Marial a avut parte de un regim „mai special” de exercitii, ivit din nevoia de a trai, de a-si salva pielea din calea gloantelor. S-a ascuns cat a putut, dar a fost prins de un ofiter de armata si facut sclav. Apoi, a scapat, dar, cand in sfarsit s-a crezut liber, a cazut in mainile arabilor nomazi, care fac legea in Sahara. Intr-un final, „nici nu mai stiut acum cati ani s-a intamplat, nu vreau sa-mi mai amintesc”, a ajuns unde dorea, in Egipt, la un unchi, care i-a facilitat drumul spre SUA. Duminica, va lua startul in proba de maraton, cea pentru care s-a pregatit o viata-ntreaga. De la Londra, priveste inapoi si nu pricepe nimic din razboiul civil de 20 de ani care a ucis doua milioane de oameni, printre care si opt din cei 10 frati ai sai.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
227 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger