AcasăSPORTPovestea celor trei dungi ale lui Ilie Nastase

Povestea celor trei dungi ale lui Ilie Nastase

Ilie, 100% Adidas

Avea 27 de ani cand a castigat Roland Garros-ul, primul si ultimul turneu de Grand Slam francez din cariera. Simtind, parca, explozia lui „Nasty”, firma germana Adidas a decis sa-i ofere acestuia, cu cateva luni inainte, un supercontract de exclusivitate, o intelegere care nu s-a incheiat nici astazi, dupa 39 de ani.

Ilie, 100% Adidas

Invitat la emisiunea „Vorbe grele” de la Antena 3, fostul mare tenisman roman Ilie Nastase a dezvaluit metoda prin care a devenit primul jucator din lume care a semnat un parteneriat economic cu firma Adidas, fiind imaginea brandului german.

O particica din colectia "Nastase"

S-a intamplat in 1973, inainte ca  Nasty sa cucereasca trofeul la Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam din cariera, dupa succesul de la US Open, inregistrat cu un an in urma.

Se imbracau pestrit

 

Rachete Nastase Competition

Ilie Nastase, astazi in varsta de 66 de ani, isi aminteste ca pana la parafarea acestui contract, care l-a legat practic „pe viata” de firma germana, toti jucatorii de tenis din circuitul profesionist, inclusiv el, se imbracau pestrit. Aveau intelegeri cu diverse firme, dar nu incasau bani prea multi.

Borg, cu echipament Fila si racheta Donnay

De pilda, Nastase a semnat initial cu Nike, americanii platindu-l cu 5.000 de dolari si punandu-i la dispozitie incaltari stantate cu porecla sa, „Nasty”. „De exemplu, eu aveam tricoul de la «Fred Perry», incaltarile erau ori de la «Adidas», ori de la altii, si jucam cu o racheta «Dunlop». Björn Borg se incalta cu «Diadora», avea tricou «Fila», iar racheta era «Donnay»”, afirma Nastase.

„Practic, mi-am vandut numele lui Adidas”

In 1973,  Horst Dassler, fiul lui Adi Dassler (fondatorul Adidas) a venit cu ideea de a semna un contract de exclusivitate, pe patru ani, cu un jucator popular din circuit, pe care sa-l imbrace din cap pana in picioare, inclusiv racheta sa poarte sigla firmei. „Au fost baieti isteti. Practic, mi-am vandut numele lui Adidas. Mie mi-a convenit, pentru ca n-am mai investit bani. Au facut-o ei in numele meu. M-au luat pe mine si au facut seturi de echipamente cu numele meu. Am fost primul tenisman cu un asemenea contract. Nici Borg n-avea asa ceva!”, povesteste Ilie, care ar fi incasat de pe urma respectivei aliante un bonus de 50.000 de dolari.

A prelungit intelegerea pana in 2016

Ulterior, Adidas a reusit sa-l convinga si pe rivalul lui Ilie din Cupa Davis, americanul Stan Smith, sa semneze un contract de parteneriat economic, germanii dand apoi lovitura cu vanzarile de incaltari sportive personalizate. Contractul exclusiv dintre Ilie Nastase si manufacturierul german este valabil si astazi, desi au trecut 39 de ani de la parafarea sa. „Si acum sunt legat prin contract de Adidas. De altfel, recent, l-am prelungit cu inca 4 ani”, spune Nastase. Dupa 1980, Adidas a mai incheiat asemenea intelegeri cu Ivan Lendl, Jose Higueras, Manuel Orantes, Stefan Edberg si/sau Steffi Graf etc.

author avatar
Mihai Koblenko
1.999 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger