AcasăRecomandariPovestea „spumei de ras”, frisca mondialului

Povestea „spumei de ras”, frisca mondialului

„Brazilia 2014”, un Campionat Mondial unic din absolut toate punctele de vedere. A contribuit la asta si spray-ul folosit de arbiri la delimitarea „zidului” de locul executiei unei lovituri libere.

„915 Fair Play” face deliciul Cupei Mondiale din Brazilia

Distanta regulamentara de 9 metri si 15 centimetri n-a fost respectata aproape niciodata, asta si fiindca arbitrilor le este aproape imposibil sa sesizeze daca „zidul” a inaintat cativa centimetri. Si, totusi, la CM – 2014, imposibilul a devenit realitate gratie spray-ului „915 Fair-Play”! Inventia apartine unui argentinian, iar povestea este chiar fabuloasa. Pablo Silva (44 de ani) s-a destainuit in presa germana: „Eu mereu am jucat fotbal. Intr-o zi, prin 2002, am fost la un meci al fostilor colegi de liceu. Eram condusi si jocul se apropia de final. La un moment dat, am avut o lovitura libera, care era sansa noastra sa egalam. Cand sa bat lovitura, zidul a inaintat la mai putin de trei metri si mingea l-a lovit in stomac pe unul dintre adversari. Arbitrul nu a cerut repetarea loviturii si m-am infuriat peste masura. Am ajuns acasa nervos si mi-am zis ca trebuie sa fac ceva pentru a se evita aceste momente”. Initial, inventatorul „spumei de ras” a incercat sa tina „zidul” la distanta corespunzatoare cu un elastic, „dar cum sa-l prinzi? De ce sa-l agat? Trebuia sa vin cu niste betisoare si nici alea nu imi garantau ca elasticul nu scapa”. „Abia apoi mi-a venit ideea unui spray. Am vorbit cu un prieten chimist, el nu a reusit sa faca ce-mi doream, iar apoi am cunoscut un expert in aerosoli, care mi-a pregatit compozitia ideala”, si-a amintit Pablo Silva.

Decisiv a fost Julio Grondona

Cum Silva il cunostea pe Julio Grondona, pe atunci presedinte al Federatiei Argentiniene de Fotbal, ziaristului i-a fost usor sa introduca spray-ul „915 Fair-Play” in competitiile regionale: „Fara Grondona nu as fi reusit”. Debutul s-a petrecut in 2008, in liga a treia, la meciul dintre Los Andes si Chacarita. „Au fost doua lovituri libere in acel meci. A doua zi, spray-ul meu era pe prima pagina din Clarin. Jucatorii se uitau uimiti la spuma asta”.

„E bio, eco si fara E-uri”

Argentinianul se lauda ca inventia sa „se evapora intr-un timp foarte scurt, in cel mult doua minute”, si care nu afecteaza pielea, nu distruge iarba, este rezistenta la ploaie, frig, vant, „e bio, eco si fara E-uri”. De ce „915 Fair-Play”? Raspunsul e simplu, recunoaste Pablo Silva: „Pai, este distanta regulamentara la care trebuie sa fie asezat zidul in momentul executarii unei lovituri libere directe. 9 metri si 15 centimetri”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
554 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger