AcasăSPORTPOVESTE DE SUCCES. Cum a reușit Arabia Saudită să dinamiteze fotbalul

POVESTE DE SUCCES. Cum a reușit Arabia Saudită să dinamiteze fotbalul

În 2022, l-au supărat pe Lionel Messi la Cupa Mondială din Qatar, punând „piedică” Argentinei în debutul competiției. Ulterior, i-au adus să joace printre dunele de nisip pe superstarurile Cristiano Ronaldo și Karim Benzema. Acum, în 2023, saudiții surprind cu un selecționer de top și își fac planuri pentru Cupa Mondială din …2034. Ce poate fi asta dacă nu o poveste de succes?! Arabia Saudită a dinamitat întreg fotbalul mondial și tot ce se spunea și gândea în jurul acestui fenomen.

Anul trecut, în cadrul turneului final din Qatar, saudiții au călcat în picioare seria de 36 de meciuri fără înfrângere a Argentinei. Asta, deși ei aveau doar 8,7% șanse să bată trupa lui Messi, potrivit calculelor făcute de specialiști. Culmea, chiar în timpul partidei, fundașul Ali Al-Bulaihi a fost surprins când îi șoptea lui Messi următoarele „Leo, nu veți câștiga azi!”. Arogant, arogant, dar a nimerit-o! Scorul final a fost 2-1 pentru Arabia Saudită, la acea vreme a 53-a națională din lume în ierarhia FIFA, după cum reamintește „The Goal”. Poate că o fi contat și faptul că, din tribune, liderul Leo Messi a fost ironizat non-stop de fanii care imitau celebrările rivalului Cristiano Ronaldo.

A venit Cristiano Ronaldo și totul s-a schimbat!

Întoarcerea lui Cristiano Ronaldo la Manchester United s-a dovedit a fi un eșec, dar abia acum vedem că, de fapt, cearta lui cu Erik ten Haag a fost momentul care a schimbat… lumea fotbalului!

Dincolo de sezonul ratat în Premier League, CR7 s-a mai făcut de rușine și în Qatar, având un parcurs slab cu Portugalia.

Și, când lumea credea că magia din jurul starului lusitan s-a stins, căci aproape nicio echipă nu-l mai voia, arabii au detonat „bomba”. Transferul secolului i s-a spus – Cristiano Ronaldo la Al Nassr!

Influența pe care CR7 continuă să o exercite în sportul rege și mai ales în rândul tinerilor a cântărit foarte mult în alegerea saudiților. De fapt, a cântărit chiar mai mult decât forma sportivă de la acea vreme a portughezului.

Arabia Saudită și-a propus să atragă atenția întregii planete și a reușit din plin. Pe când omenirea plângea pierderea „Regelui Pele”, „Efectul Cristiano Ronaldo” s-a văzut imediat: atenția presei s-a mutat de la înmormantarea lui O Rey, din Brazilia, către conferința de presă a arabilor, de la Riad.

Benzema. Și încă un „Balon de aur” semnează cu arabii

Saudiții și-au atins pe deplin scopul, acela de a crea un model prin aducerea lui Cristiano Ronaldo. La prezentarea sa, portughezul a spus că, după el, multe nume mari din fotbal vor urma calea Orientului Mijlociu.

Și n-a trecut mult până când Karim Benzema, fostul său coleg de la Real Madrid, câștigator al Balonului de Aur 2022, a semnat cu o echipă din campionatul arab. Este vorba despre Al-Ittihad, o forță alături de Al-Nassr, Al-Ahli si Al-Hilal.

Credeați că asta e tot?! Cea din urmă echipă, Al Hilal, a spart recordul transferurilor în Arabia Saudită – 90 de milioane de euro pentru Neymar!

Au vrut selecționer de top, au adus selecționer de top

Au vrut selecționer de top, saudiții au adus selecționer de top.

Nimeni altul decât Roberto Mancini, fostul antrenor al Italiei (2018-2022), cu care a cucerit titlul european acum patru ani.

Mancini esate uriașul nume pe care saudiții mizează pentru echipa națională. Italianul are un contract de 25 de milioane de euro pe an!

„Provoc 100 de oameni să refuze un contract ca acestă”, a declarat fiul lui Mancini, Andrea, pentru presa din „Cizmă” care a criticat decizia fostului mare internațional. La rândul lui, Roberto Mancini afirmă doar că a ales Arabia Saudită fiindcă „este o oportunitate grozavă pentru a experimenta fotbalul dintr-o altă țară”.

La scurt timp după ce Roberto Mancini a semnat cu Federația de la Riad, FIFA a anunțat că turneul final al Cupei Mondiale din 2034 se va disputa în Arabia Saudită. Și, ca de obicei, țara gazdă este calificată din oficiu.

author avatar
Mihail Ioan
409 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger