Cauta

Polițiștii și militarii, ”unși” cu 1.000 de lei la salariu, fix înainte de alegeri

Angajații MAI, ”mituiți electoral” de Guvern

După ce le-au dat cu flit polițiștilor și militarilor, în ciuda protestelor repetate ale sindicaliștilor din MAI, Guvernul a decis brusc, în plină austeritate, să le dea câte o mie de lei în plus la salariu. Momentul în care aceștia își vor primi lefurile mărite va pica fix cu mai puțin de o lună până la alegerile din iunie, conturând ditamai mita electorală, dar legalizată. Polițiștii spun că majorarea nu este suficientă și că Guvernul trebuie să le mai dea încă 1.000 de lei pentru a se intra în normalitate.

sursa foto FacebookPoliția Română

După ce i-au ținut un an de zile cu inflație extremă pe salarii de mizerie, guvernanții s-au hotărât, brusc, să rezolve problema polițiștilor și militarilor. Culmea este că decizia de majorare a salariului de grad, care aduce o medie de o mie de lei în plus la venituri, face ca banii să intre în buzunarul polițiștilor și militarilor fix înainte de alegeri, pentru ca recunoștința să fie încă proaspătă.

Sindicaliștii spun că generozitatea Guvernului în plină austeritate ar avea legătură și cu amenințările repetate ale acestora că nu vor asigura paza secțiilor de votare, deși este puțin probabil ca cineva din Executiv să fi fost impresionat de acest lucru. Cert este că banii sunt destul de mulți, astfel că salariile de grad efectiv se triplează. De exemplu, un comisar șef va primi în plus la salariu o sumă netă de 1.134 lei, un comisar, 1.086 lei, iar un subcomisar, 1.042 lei. Inspectorii și subinspectorii vor primi între 999 lei și 913 lei, iar agenții de Poliție primesc în plus de la 793 lei până la 908 lei.

”De fapt, nu este o creștere salarială, ci o actualizare la salariul minim pe economie aflat în plată. Este un pas mare către normalitate, credem noi. Din 2009 până în 2023, salariul de grad nu a mai crescut deloc. Anul trecut l-au actualizat o dată în ianuarie, iar acum este a doua actualizare. Dacă se va mai modifica salariul minim, la noi nu se va actualiza automat, va fi nevoie de o ordonanță de urgență și de presiuni din partea noastră”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Salariile, tot modeste

Cu toată această actualizare, salariile polițiștilor rămân, în continuare, modeste, raportat la celelalte categorii bugetare. Sindicaliștii spun că, începând din mai, un polițist va lua un salariu net de 4.000-4.500 de lei, dacă prinde weekend-uri și ore de noapte. Un agent principal, cu vechime de cel puțin 10 ani, sare de la 4.000 de lei, cât are în prezent, la 5.000-5.500 de lei salariu, susțin sindicaliștii din MAI. Diferența între grade este de 250 de lei pe net.

”Mai avem de recuperat, mai sunt sporurile, mai sunt indemnizațiile. Noi aveam de recuperat 2.000 de lei, dar am recuperat doar jumătate. Mai trebuie actualizată norma de hrană. Acum este 48 de lei pe zi, dar doar pentru cei care mănâncă la popotă, în special soldații, pentru că echivalentul în bani este doar 34 de lei pe zi. Deci polițiștii primesc 1.020 lei pe lună, în loc de 1.440 de lei, cât ar trebui. Noi pierdem lunar 420 de lei din august 2022, vă dați seama ce economie au făcut din banii noștri, că sunt vreo 200.000 de angajați în sistemul de apărare și ordine publică”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Furt în formă continuată

Sindicaliștii semnalează că sporurile au ca bază de calcul salariul de bază din decembrie 2018. Între timp, salariul de bază a ajuns în grilă, iar diferența la sporuri este circa 500 de lei pe lună. net. Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă polițiștii este faptul că sunt nevoiți să-și plătească chiria din banii lor și asta pentru că indemnizația pentru chirie a rămas blocată la nivelul lunii decembrie 2009. ”Un agent primește undeva la 480 de lei pentru chirie în mediul urban și 420 lei în mediul rural, în timp ce chiria este 1.000-2.000 de lei. În Otopeni, o garsonieră este 400 de euro pe lună. Noi suntem conștienți că nu o să actualizeze indemnizația pentru chirie la salariul de bază aflat în plată, dar măcar să dea prețul pieței. Vorbim totuși de 25% din personalul MAI care beneficiază de indemnizație de chirie”, a mai afirmat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Ultimele stiri

  • Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard, mincinosule!”
  • Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”
  • Avertizare de ploi, grindină și vijelii. Zonele aflate sub COD GALBEN – HARTA/Cum va fi vremea în București
  • România poate scăpa mai repede şi mai ieftin de „blocurile gri”. Legea ce merge la promulgare schimbă tot pentru locatari
  • Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate
  • Burduja depune plângere penală, după ce i-au fost vandalizate panourile electorale: „De cine le este frică nu vor scăpa”
  • Credem că acum ne este greu cu banii? Economistul care a prevăzut criza din 2008 vine cu veşti şi mai proaste decât în urmă cu 16 ani
  • De ce importă România forţă de muncă? Şcoala formează specialişti în domenii fără căutare, iar pe alţii îi alungă statul. Cum e fentat bugetul public
  • Polițiștii locali ies în stradă, miercuri, să protesteze în fața Guvernului. Lista revendicărilor sindicaliștilor
  • Care este presiunea corectă din cauciucurile de la maşină. E scrisă pe caroserie, chiar în faţa ta. Tu o vezi?
  • Exit mobile version