AcasăSPORTPăcat de fani. Declinul fotbalului turcesc

Păcat de fani. Declinul fotbalului turcesc

În luna mai, Trabzonspor a fost încoronată pentru a șasea oară în istorie drept campioană a Super Lig, răspunsul Turciei la Premier League. Trei luni mai târziu, a pierdut în fața lui FC Copenhaga în play-off-ul Ligii Campionilor, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată în 27 de ani, nicio echipă turcă nu va juca în turneu.

Înfrângerea  Trabzonspor a fost o picătură într-o stare de rău mai amplă. Fotbalul turcesc este în declin de un deceniu, afectat de proastă gestionare, interferențe politice și devalorizarea lirei turcești –  valorează față de euro doar o optime din valoarea pe care o avea în 2012.

Cluburile sunt adânc îndatorate – 1,9 miliarde de lire în cazul Trabzonspor – și încă împrumută bani, în timp ce altele se bazează pe patroni bogați. Fenerbahce are datorii de 6,4 miliarde de lire, dar a semnat în medie cu 30 de jucători în fiecare sezon de când Ali Koc, urmașul uneia dintre cele mai faimoase dinastii de afaceri din Turcia, a preluat președinția clubului în 2018.

Acest declin este o veste foarte proastă pentru o țară unde fotbalul este o cvasi-religie. Cele „trei mari” cluburi din Istanbul – Galatasaray, Fenerbahce și Besiktas – servesc drept un fel de casă de pensii pentru jucătorii străini vedetă aflați la sfârșitul carierei, iar calitatea jocului este cu mult în urma marilor ligi europene.

„La fel cum problemele din economia turcă se adâncesc, fotbalul merge din ce în ce mai rău și pe Bosfor. Există o relație incontestabilă cauză-efect între economie și alte domenii ale vieții, inclusiv sportul”, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piață la Conotoxia fintech.

În 2011, fanii Galatasaray au doborât recordul mondial Guinness pentru cele mai puternice scandări ale mulțimii înregistrate pe un stadion sportiv.

În 2018, Besiktas a ajuns în finala Ligii Campionilor fără a pierde niciun meci în faza grupelor. Acum, niciunul dintre jucătorii din cei trei mari ai Istanbulului nu valorează mai mult de 20 de milioane de euro și ofertele pentru drepturi de difuzare sunt în scădere. Nu există în prezent echipe turcești în top 40 de clasamente ale Uefa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
269 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dati-mi un prosop ca nu mai pot de plans din cauza fotbalului turcesc de rahat. Al nostru-i sublim putem spune (vorba cuiva) dar lipseste cu desavarsire. Si daca tot n-avem de loc, sa le plingem altore de mila. Hai, ca-i nostim. Baieti, abia acum ati aflat vorbele marelui I.E Radulescu ” baieti, scrieti, numai scrieti”. Cam tarziu, treburile au mai evoluat, voi NU.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger