AcasăSPORTOlandezii platesc ciclisti amatori ca sa se dopeze cu EPO

Olandezii platesc ciclisti amatori ca sa se dopeze cu EPO

Lance Armstrong este simbolul dopajului in sport

Cercetatorii din Olanda au anuntat ca sunt in cautare de voluntari care sa participe la un studiu despre efectul eritropoietinei (EPO) asupra ciclistilor.

Lance Armstrong este simbolul dopajului in sport

Pentru a realiza cercetarile, oamenii de stiinta au nevoie de ciclisti barbati care sa faca o catarare pe biclicleta in stare de dopaj pana pe muntele Ventoux, unul dintre simbolurile Turului Frantei. „Cautarile noastre intense in literatura de specialitate ne-au aratat ca nu a fost efectuat niciun studiu serios asupra efectelor EPO la ciclisti. Concluzia noastra este ca nu s-a dovedit ca EPO are un efect de imbunatatire a performantelor la ciclistii profesionisti. Studiul nostru va clarifica lucrurile”, se scrie intr-un comunicat dat publicitatii de Centrul pentru Cercetarea Medicamentelor Umane. CHDR cauta 48 de voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani. Voluntarii vor fi rugati sa se inscrie intr-un program de 12 saptamani, care include 15 zile de antrenamente, fiecare sedinta avand trei ore, si o cursa de 150 de kilometri spre muntele Ventoux. Participantii vor fi injectati cu EPO sau cu o substanta placebo in opt dintre cele 15 intalniri de antrenamente. Fiecare voluntar va primi 860 de euro pentru participare.
Eritropoietina este un hormon care creste volumul sanguin, eritrocitele si hemoglobina si mareste capacitatea de transport a oxigenului. In 2012, lui Lance Armstrong i-au fost retrase toate cele 7 titluri castigate in Tour de France. Ulterior, sportivul american a recunoscut ca s-a dopat, iar printre metodele folosite s-a numarat si EPO.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger