AcasăSPORTNasu' si finu' vor, din vara, campionat cu 16 echipe!

Nasu’ si finu’ vor, din vara, campionat cu 16 echipe!

Jucatorii de la Steaua si Dinamo vor avea mai putine partide de disputat intr-un campionat cu 16 echipe

Sperantele lui Marian Iancu sunt aproape nule: „prietenii” sai din Bucuresti vor propune ratificarea deciziei de retrogradare a Timisoarei si revenirea la o competitie cu 16 cluburi.

Jucatorii de la Steaua si Dinamo vor avea mai putine partide de disputat intr-un campionat cu 16 echipe

Intrunit astazi, Comitetul Executiv al FRF va trebui sa faca ordine in haosul care domneste peste fotbalul romanesc de cateva zile. Decizia de a retrograda Poli Timisoara si Gloria Bistrita a dat peste cap lucrurile intr-atat de mult, incat nu se stie nici cine pica din Liga 1, nici cine promoveaza din esalonul secund. In toata aceasta debandada, certa este doar dorinta finantatorilor Gigi Becali si Cristi Borcea: nasul si finul vor un campionat cu 16 cluburi, asa cum era pana in vara lui 2006, ultimul an in care Steaua a luat titlul. Avantajele sunt mai multe, insa doar doua dintre ele primeaza: 1. mai multi bani din drepturile tv, 2. scurtarea sezonului competitional. In asentimentul celor doi este si presedintele FRF, Mircea Sandu, care si-a manifestat in dese randuri sustinerea pentru un proiect cu 16 sau chiar 12 formatii si desemnarea campioanei dupa un play-off. Este greu de crezut ca sistemul competitional poate fi modificat „din mers”, mai ales ca regulamentul UEFA interzice acest lucru. Totusi, Comitetul Executiv are puterea sa faca asta: data fiind situatia creata, FRF poate cere o derogare de la UEFA si, astfel, editia 2011/ 2012 poate incepe cu 16 echipe la start in loc de 18.

Si, totusi, pica Sportul?

La finalul sezonului 2010-2011, in Liga 2 au retrogradat Univ.Craiova, Victoria Branesti, Unirea Urziceni si Sportul Studentesc. Dupa „tsunami-ul” de marti, din grupul celor patru, teoretic, se va salva doar Sportul, care profita de nelicentierea Timisoarei si Bistritei. In clipa de fata, sunt cinci echipe trimise la matineu si 13 pastrate in Liga 1. Cum din Liga 2 vor promova patru formatii, rezulta ca primul esalon ar avea 17 cluburi la startul viitoarei editii. Pentru ca planul lui Becali si Borcea (campionat cu 16 echipe) sa fie votat, trebuie sacrificata o grupare. Sportul ar putea fi aleasa, deoarece a retrogradat, oricum, pe linie sportiva. Regulamentul, insa, nu permite acest lucru: „In cazul retrogradarii unor echipe pe motiv de nelicentiere (n.n. – situatie in care se regasesc Poli si Gloria), locurile vacante vor fi ocupate de cluburile care au retrogradat din Liga 1 si care detin licenta”.

 

author avatar
Laurentiu Teodorescu
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger