AcasăSPORTMortilor, opriti fotbalul!

Mortilor, opriti fotbalul!

Un fotbalist a murit pentru ca ambulanta de pe „Dinamo” nu era dotata corespunzator, iar medicii (inclusiv cel al FC Dinamo), insuficient de bine pregatiti. Liga 2 e caz de targa, peste un autoturism se arunca un cearceaf pe care s-a vopsit o cruce. Macar e de culoare rosie. Despre vizitele la INMS (Institutul National de Medicina Sportiva), nici vorba, multe cluburi din provincie prefera sa scuteasca cheltuiala unui drum pana in Bucuresti; se merge la un cabinet de cartier, doua, trei genuflexiuni si o cutie cu bomboane si iata viza!

Pentru toate astea, fotbalul romanesc merita o pauza. Pe perioada nedeterminata, pana cand cluburile nu isi rezolva aceste probleme. In ultimii ani, FRF si LPF au tot diluat regulamentele pana cand s-a ajuns in oribila situatie ca o fosta campioana (Petrolul Ploiesti) sa fie primita sa joace fara medic la echipa! Poate ca este timpul ca Razvan Burleanu si Gino Iorgulescu sa lase deoparte vorbele si sa treaca la fapte. Altfel, in ritmul asta, vor stapani doar niste momente de reculegere.

Presedintele AFAN: „La INMS esti ca la muzeu”

Presedinte al sindicatului fotbalistilor din Romania (AFAN), Emilian Hulubei trage un semnal de alarma: multe cluburi nu pun baza pe vizitele medicale de specialitate! „Trebuie regandit intreg sistemul de medicina sportiva, pentru ca, in momentul asta, este unul falimentar. Nu stiu daca exista o clinica aliniata la standarde europene. Exista INMS, unde sunt oameni bine pregatiti, dar, daca intri acolo, zici ca esti intr-un muzeu. Sunt aparate din anii ’70. Apoi, multe cluburi din provincie considera costisitor sa vina la INMS, in Bucuresti, asa ca au renuntat la aceasta practica”.

In prezent, un control la INMS costa pana in 50 de euro de jucator. Ca sa nu mai vina in Bucuresti, cluburile din provincie aleg o clinica nespecializata pe medicina sportiva, unde fotbalistii isi iau viza medicala dupa „trei genuflexiuni, un control al pulsului, te mai lasa sa te odinhnesti ca sa vada si revenirea la efort si, eventual, iti mai da si un sut in fund” (Emilian Hulubei). O alta practica intalnita arata ca, de multe ori, vizita medicala se face „en-detail”: azi un jucator, maine altul, cinci-sase peste o saptamana, astfel incat sa fie toti cu parafa pusa pana incepe campionatul.

Petrolul joaca fara medic!

Numai LPF putea face un asemenea compromis: a dat voie Petrolului sa joace desi echipa prahoveana nu mai are medic de aproape doua luni! O tragedie se putea petrece chiar in Sambata Mare, la meciul CSMS Iasi – Petrolul, cand Constantin Miselaricu s-a accidentat grav la cap. Suspect de comotie, jucatorul ploiestenilor a fost consultat de doctorul moldovenilor, in lipsa unui medic pe banca „gazarilor”.
Retras de curand din activitate, Laszlo Balint (acum, antrenor) a vorbit despre amatorismul din fotbalul romanesc: „Ok, s-au amanat toate meciurile din tara, e o forma de resepct, dar nu stiu daca asta este calea de urmat. Trebuie luate masuri concrete. Trebuie sa se ajunga la obligativitate – nu poti sa asiguri asistenta medicala, nu ai ce cauta in fotbal!”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger