Organizatia terorista Statul Islamic este muribunda in Irak si in Siria dar pericolul care planeaza asupra campionatului mondial de fotbal organizat in Rusia, in perioada 14 iunie-15 iulie, este real si trebuie luat in serios, avertizeaza expertii.
Toamna trecuta, fotomontaje publicate de Wafa Media Foundation, un organ de propaganda al ISIS, au inceput sa apara pe retelele sociale: staruri planetare ca Lionel Messi, Neymar, antrenorul echipei Frantei, Didier Deschamps apareau in costume portocalii, cu cutite la gat sau pierind in flacari. Pe fondul unor amenintari explicite, in limba engleza sau franceza: ”Nu veti fi in siguranta „Nu veti fi in siguranta pana cand nu suntem noi in tarile musulmane! Vom continua sa va terorizam si sa va distrugem vietile!”. Brian Glyn Williams si Robert Troy Souza, autorii unui raport publicat saptamana trecuta de Centrul de Combatere a Terorismului (CTC) al West Point, intitulat „amenintarea statului islamic impotriva FIFA World Cup 2018”, subliniaza ca ”media pro-ISIS au lansat o campanie fara precedent pe retelele sociale pentru a cere atacuri la mondialul de fotbal”. „In ultimii ani, au avut loc multe atacuri teroriste cu succes in Rusia sau multe comploturi esuate care au fost legate sau inspirate de IS”, adauga ei. „Aceasta sugereaza ca grupul este capabil sa lanseze atacuri in timpul Cupei Mondiale”. Aceste atacuri pot fi facute, conform celor doi experti americani, de „lupi solitari”, persoane izolate motivate de propaganda online a ISIS , sau de jihadistii rusi, sau din republicile caucazien,e care au revenit recent din Siria si Irak, dupa infrangerea ISIS in teritoriile autoproclamatului ”califat”.
8500 de jihadisti din Rusia
Centrul pentru Studii Strategice si Studii Internationale (CSIS) estimeaza ca aproximativ 8.500 de jihadisti din Rusia sau din republicile din Asia Centrala s-au alaturat randurilor ISIS sau altor grupuri jihadiste din Orientul Mijlociu. Daca numarul exact al celor care s-au intors in tarile lor este necunoscut, este cert ca in lunile care au precedast derutei sale teritoriale, ISIS i-a instruit pe multi sa-si formeze ”celule in adormire” pentru a trece la actiune in momentul venit. Autoritatile ruse au avertizat cu privire la riscurile asociate cu intoarcerea jihadistilor, cu atat mai mult cu cat Rusia a lansat o interventie militara in 2015 in sprijinul regimului sirian, permitandu-i sa recastige avantajul pe teren. Interventii sau nu, Mondialul 2018va atrage oricum atentia grupurilor jihadiste , afirma Pascal Boniface, director al Institutului de Relatii Internationale si Strategice (IRIS), specialist in geopolitica fotbalului. „Riscul terorist exista acum pentru toate competitiile sportive globalizate. Ele atrag media, oamenii, deci si teroristi „, spune el. „Interventia Rusiei in Siria este un factor agravant, dar asta nu a creat problema”.
12 stadioane tinte
La Euro 2016 din Franta, la JO din Londra din 2012 sau la cele din Rio in 2016, masurile de securitate au fost draconice. L aora actuala, cand este organizat un eveniment sportiv de talie mondiala, cel mai important buget este cel pentru securitate. Chiar daca nu sunt urmate de acte concrete, amenintarile ISIS sau a altor jihadisti costa doar un click online. Dar ele induc cheltuieli de securitate globale care se cifreaza la zeci si sute de mii de dolari. Cu 64 de meciuri organizate in 12 stadioane din 11 orase diferite, Mondialul 2018 este o ”oferta” bogata pentru jihadisti. La Moscova, autoritatile dau asigurari, invocand JO de iarna de la Soci, in 2014, care s-au desfasurat aproape de tulburea regiune a Caucazului, dar fara incidente teroriste. ”Dispozitivul nostru de securitate prevede toate eventualele amenintari, toate riscurile”, a dat recent asigurari Alexei Sorokin, directorul Comitetului de organizare al Mondialului. ”Totul este sub control”.
Un million de suporteri asteptati
Dincolo de provocarile de securitate, Mondialul 2018 este si o provocare logistica pentru Rusia, unde sunt asteptate un milion de persoane pentru a-si sustine echipele , potrivit presedintelui Fifa, Gianni Infantino. Aproximativ 2,5 milioane de bilete au fost deja vandute pentru meciurile din cadrul Cupei Mondiale a FIFA din 2018, din care 872.578 rusilor. Pentru acest eveniment Rusia a cheltuit 13 miliarde de dolari in infrastructuri (hoteluri, terminale noi la aeroporturi, spitale preechipate), inclusiv pentru 700 de trenuri suplimentare care-i vor transporta gratuit pe suporteri intre orasele organizatoare de meciuri. In afara de Moscova, problema cazarii lasa de dorit. Fifa a negociat cu autpritatile si autorizarea pe stadioane a drapelurilor curcubeu, simboluri ale cauzei LGBT.