AcasăSPORTMondial cu proteste, crime si greve

Mondial cu proteste, crime si greve

Protestele din Sao Paulo vor continua si in seara aceasta, la ceremonia de deschidere a CM

„Tara cafelei” isi asteapta oaspetii cu santiere neterminate, greve ale muncitorilor din diverse sectoare si o armata de soldati inarmati care trebuie sa-i pazeasca pe turisti (si nu numai pe ei!) de talharii Braziliei.

Protestele din Sao Paulo vor continua si in seara aceasta, la ceremonia de deschidere a CM

Nici macar in Africa de Sud n-au existat atatea temeri ca la startul actualei editii a Campionatului Mondial de fotbal. Brazilia nu este pregatita din absolut  niciun punct de vedere sa organizeze acest turneu final, dar cele 4 miliarde de dolari care vor intra in conturile FIFA l-au convins pe Sepp Blatter sa inchida ochii la molozul din jurul stadioanelor, ca sa mentionam numai un minus atribuit sud-americanilor. Ceremonia de deschidere din aceasta seara se vrea un spectacol din toate punctele de vedere, insa locuitorii din favelele din Sao Paulo pregatesc un altfel de „spectacol”. Mai pirotehnic, cu torte, fumiugene, cocktail-uri Molotov aruncate in lupta cu soldatii care marsaluiesc prin oras. Conform presei locale, este de asteptat ca numeroase incidente sa izbucneasca in apropierea arenei pe care are loc festivitatea si meciul Brazilia – Croatia, primul de la acest turneu. Pentru a preintampina orice eveniment nedorit, in jur de 100.000 de politisti si 60.000 de trupe militare sunt pregatite sa intervina in caz de nevoie.
De ce o asemenea atmosfera in patria fotbalului? In primul rand, brazilienii considera ca tara nu avea nevoie de investitii intr-o Cupa Mondiala, ci in infrastructura de interes public – spitale, scoli, autostrazi etc. Pentru gazduirea turneului final, bugetul alocat a fost depasit cu mai multe zerouri; un exemplu il reprezinta stadionul Mane Garincha, din capitala Brasilia, o constructie de 660 de milioane de euro in conditiile in care toate echipele din oras nu strang la un loc spectatori pentru a umple cele 70.000 de locuri.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger