AcasăSPORTMessi și Ronaldo conduc transformarea de miliarde de dolari a Arabiei Saudite

Messi și Ronaldo conduc transformarea de miliarde de dolari a Arabiei Saudite

Nota de plată a Arabiei Saudite , care folosește simbolurile lumii occidentale pentru a-și spori influența pe scena mondială, ar putea crește în curând cu încă nouă cifre.

Se pare că regatul ar fi dispus să-l plătească pe jucătorul argentinian Lionel Messi cu 400 de milioane de dolari pe an pentru finalul carierei sale. Deși este o sumă uriașă, chiar și după standardele umflate ale fotbalului, este doar ultima dintr-o serie de mișcări ale conducătorilor statului petrolier, care investesc miliarde în sport, artă și muzică.

Potrivit Bloomberg, Arabia Saudită speră ca aceste cheltuieli, alimentate de veniturile excedentare obținute din rolul său de cel mai mare exportator de țiței din lume, să entuziasmeze tânăra generație în plină expansiune și să stimuleze industria turismului.

„Este o reorientare completă a regatului”, spune Kristin Smith Diwan, cercetător rezident senior la Institutul Statelor Arabe, cu sediul în Washington. „Vor să-i convingă pe oameni că acesta este un loc primitor, nu unul amenințător.”

Arabia Saudită se mândrește cu al șaptelea cel mai mare fond suveran de investiții din lume(PIF), alocând miliarde de dolari atât în țară, cât și în străinătate. Activele sportive au fost în fruntea listei de cumpărături.
La sfârșitul anului 2022, Cristiano Ronaldo a semnat un contract cu Al-Nassr  în valoare de 200 de milioane de dolari pe an. Cu puțin mai mult de un an înainte, PIF a condus un consorțiu care a achiziționat clubul de fotbal englez Newcastle United  din Premier League pentru peste 300 de milioane de lire sterline (373 de milioane de dolari).

Arabia Saudită ia în considerare o candidatură comună pentru a găzdui Cupa Mondială FIFA 2030, după ce a fost martoră la succesul recent al turneului din țara vecină Qatar.

PIF ar fi alocat, de asemenea, miliarde de dolari pentru a finanța turneul său LIV Golf, care a atras vedete precum Phil Mickelson și Dustin Johnson, iar anul trecut a luat în considerare o ofertă de 20 de miliarde de dolari pentru a adăuga cursele de automobilism de Formula 1 la portofoliul său în creștere de investiții sportive.

În Jeddah și Riyadh au fost găzduite meciuri de box cu sume uriașe, în care au participat toți, de la campionii la categoria grea Anthony Joshua și Oleksandr Usyk la starurile în devenire Jake Paul și Tommy Fury.

Arabia Saudită dorește ca turismul să reprezinte 10% din produsul său intern brut în 2030, moment în care speră să atragă 100 de milioane de vizitatori pe an. În 2022, regatul a găzduit aproximativ 16 milioane de vizitatori, inclusiv turiști, călători de afaceri, cei care vin să-și vadă rudele care locuiesc în țară și musulmanii de peste hotare care participă la pelerinajul Hajj la Mecca, a declarat un reprezentant al Autorității Saudite pentru Turism în cadrul unei conferințe de presă organizate luna aceasta la Dubai.

Pentru a-și atinge obiectivul, Arabia Saudită a căutat dincolo de sporturile profesioniste. De la o expoziție Andy Warhol, o bienală de artă și concerte de muzică electronică în deșert, până la restaurante cu bucătari celebri în Riyadh și parteneriate cu școli culinare de top, cheltuiește mult pentru a crea o industrie de divertisment și de agrement de la zero.

Hotelurile de lux Aman Resorts și Banyan Tree au fost deja atrase de Al-Ula, un vechi oraș oază din nord-vestul țării, care este transformat într-o destinație turistică premium cu un buget de 35 de miliarde de dolari. Vedetele pop americane Alicia Keys, Mariah Carey și John Legend au cântat recent în acest loc.

“Cei mai inteligenți bani se află în Arabia Saudită. Această țară este pe cale să explodeze în ceea ce privește creșterea capacității financiare”, a declarat Phillip Jones, directorul pentru turism al Comisiei Regale saudite.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
631 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger