AcasăSPORTMaratonistul protestatar

Maratonistul protestatar

Etiopianul Feyisa Lilesa, medaliat cu argint la maraton, a protestat la finalul cursei impotriva politicii conduse de guvernul tarii sale fata de populatia „oromo” (locuitorii din regiunea Oromia). Lilesa a trecut linia de sosire avand bratele incrucisate deasupra capului, ca si cum ar fi fost legate.

In conferinta de presa, el si-a explicat gestul: „Am facut acest gest impotriva atitudinii guvernului fata de tribul oromo. In noua ani, 1.000 de persoane au fost ucise. Eu, personal, am mai multi apropiati in inchisoare. Daca vorbesti de democratie, ei te omoara. Am manifestat pentru toti oamenii care nu sunt liberi”.

Atletul etiopian intentioneaza sa ramana o perioada in Brazilia, sperand ca in viitorul apropiat sa obtina o viza pentru Kenya sau Statele Unite ale Americii. Cert este ca Feyisa Lilesa nu isi doreste sa revina in Etiopia, temandu-se pentru viata sa: „Este foarte periculos in tara mea. Poate ca ar trebui sa plec in alta parte, caci, daca ma intorc in Etiopia, probabil ma vor omori sau ma vor baga la inchisoare”.

  • Populatia din regiunea Oromo protesteaza regulat din noiembrie 2015 incoace impotriva unui proiect de expropiere. Zeci de manifestanti au fost ucisi cu doua saptamani in urma, pe 7 si 8 august.
author avatar
National
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger