AcasăRecomandariMacel la Belgrad!

Macel la Belgrad!

In 1990, pe 13 mai, un meci de fotbal intre Dinamo si Steaua Rosie, disputat la Belgrad, avea sa declanseze un conflict armat care a durat ani de zile, cunoscut si sub numele de „Razboiul din Iugoslavia”.

La 24 de ani distanta, un nou episode era pe cale sa se produca, din nepasarea UEFA si prea mult orgoliu balcanic. Marti seara, la Belgrad s-a jucat o partida de fotbal pentru care Europa inca nu este pregatita: Serbia – Albania.
In viziunea capetelor luminate de la Nyon, la tragerea la sorti a preliminariilor Euro 2016 mai periculos era un meci Spania – Gibraltar decat Serbia – Albania! Astfel, ca sa se evite un sangeros conflict in peninsula Iberica, UEFA a decis ca este de evitat ca Spania Gibraltar sa fie plasate in aceeasi grupa. In schimb, ce a insemnat Serbia – Albania in viziunea lui Michel Platini? Un fleac, o nimica toata, prilej numai bun de impartit flori intre suporterii celor doua natii. Din grupa sarbilor si a albanezilor mai lipseau croatii si bosniacii si se stia o treaba, sloganul UEFA ar fi devenit „We don`t care about football!”.

Incidentele, pe scurt

Partida de la Belgrad s-a intrerupt in minutul 42, cand o drona a survolat stadionul avand atasat un steag reprezentand Marea Albanie, cu mesajul „Autohtoni” si chipurile imprimate ale unor fosti eroi nationali. Atacantul sarb Mitrovici a prins steagul, dar, in timp ce incerca sa-l coboare (cu tot cu drona), a fost lovit de jucatorii albanezi, lezati din nici ei nu stiau ce motiv. Atat le-a trebuit sarbilor din tribune, cativa dintre ei coborand pe teren si lovindu-i cu sete pe fotbalistii oaspeti. Arbitrul britanic Martin Atkinson a fluierat finalul partidei dupa ce echipa Albaniei l-a anuntat ca nu mai poate continua meciul.

Cand pasapoartele americane bat la fund legea

La scurt timp, Politia l-a retinut pe Olsi Rama, fratele premierului albanez Edi Rama. Acesta se afla intr-o loja a stadionului si dirija cu o telecomanda drona evaluata 600 de euro bucata (folosita de fortele armate de la Tirana). Alaturi de Olsi Rama au mai fost arestati alti trei barbati. Surpriza ieri dimineata, cand presa sarba a relatat ca toti cei patru au fost eliberati dupa mai putin de o ora de arest pe motiv ca aveau asupra lor pasapoarte americane! „Sunt cetatean american si nu-mi puteti face nimic!”, le-ar fi transmis Olsi Rama, printre altele, politistilor sarbi.

Kosovo, marul discordiei

Ultimul episod al conflictului dintre sarbi si albanezi are ca punct de plecare independenta provinciei Kosovo, recunoscuta doar de o parte dintre statele lumii (printre care, evident, Albania, SUA, Marea Britanie, Franta sau Germania). Belgradul nu vrea sa accepte pierderea unei provincii pe care o considera „leaganul Bisericii Ortodoxe Sarbe”.

 

[nggallery id=529]

author avatar
Laurentiu Teodorescu
363 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger