AcasăRecomandariLiga 1, mai putin interesanta decat Liga 4 din Anglia!

Liga 1, mai putin interesanta decat Liga 4 din Anglia!

A inceput campionatul si toti specialistii din marketing si publicitate se intreaba daca editia 2015/ 2016 a Ligii 1 va genera un minim de interes cat pentru a justifica milioanele de euro investite de televiziuni in drepturile tv.

Liga I aproape ca nu mai intereseaza pe nimeni

De la an la an, derby-urile fotbalului romanesc se imputineaza, sunt date uitarii de anchetele DNA sau maturate de regulamentele FRF, nu o data aplicate discretionar. Asa au ajuns istorie pentru Liga 1 meciuri ca UT Arad – Poli Timisoara, FC Arges – Universitatea Craiova ori Rapid – Steaua. Cu echipe ca FC Voluntari, Concordia Chiajna, Viitorul ori FC Botosani,nu-i de mirare ca interesul pentru Liga 1 nu trece de piciorul broastei. Cel mai fidel o arata cifrele editiei precedente, cu o medie de nici 4.000 de spectatori prezenti la fiecare partida. Din punct de vedere al numarului de bilete vandute, niciun alt sezon – raportat la ultimele 8! – nu a mai avut atat de putini fani veniti pe stadioane! In 2014/ 2015, doar 1.146.845 de spectatori au luat calea arenelor fotbalistice. Si mai grav este ca se observa un trend descendent: de la 1,8 milioane de spectatori in 2008/ 2009 la 1,1 milioane anul trecut.
Cauzele pentru care nu mai vin romanii la fotbal sunt multiple si cunoscute de toti conducatorii. Scandalurile intre finantatori si suspiciunile de blaturi (cu arbitri, cu jucatori, intre patroni etc) reprezinta principalele motive pentru care fanii au dat un vot negativ prin absenta lor de pe stadioane. Disparitia cluburilor importante (Rapid, Universitatea Craiova, UT Arad, Poli Timisoara, FC Arges, Farul Constanta, Universitatea Cluj sau Sportul Studentesc) a contat poate la fel de mult in diluarea interesului pentru Liga 1.

3.Bundesliga e mai atractiva

Oricat s-ar stradui conducatorii FRF si LPF sa cosmetizeze fotbalul, UEFA stie la perfectie ce se intampla in Romania. Intr-un raport recent al forului suprem european, legat de numarul de spectatori prezenti la jocurile din cele mai importante ligi de pe continent, Romania ocupa abia locul 29! La interesul fanilor (media de spectatori/ etapa), Liga 1 este depasita de 9 ligi inferioare: sase divizii secunde, doua divizii de nivel trei si… Liga 4 din Anglia! Furnizate de nemtii de la „weltfussball.de”, datele realitatea in care se invarte campionatul romanesc.
Prin comparatie, fata de media de 3.747 de spectatori/ meci, 1.Bundesliga (cel mai atractiv campionat european!) are 43.305 spectatori la fiecare joc pe etapa. Si Liga 2 din Anglia (Championship) sta mai bine, cu o medie de 17.857 de spectatori, la fel ca Segunda Division (Spania 2), cu 8.438 de fani la fiecare meci. Ne mai depasesc Rusia (10.243), Suedia (9.843), Liga 3 din Germania (6.719), Serie B din Italia (6.556) si Liga 4 din Anglia (4.679)!

Nici macar Steaua nu mai atrage spectatorii

Altadata un magnet in orice oras ar fi ajuns, astazi pana si Steaua a ajuns cel mult o prezenta exotica pe harta Ligii 1. Clubul patronat de Gigi Becali a fost sanctionat de instantele de judecata (ICCJ) cu retragerea dreptului de a mai folosi sigla, numele, culorile si palmaresul legendarei Steaua Bucuresti, echipa infiintata de Armatain anii ’40, imediat dupa Razboi.
In turul campionatului trecut, Steaua a avut o medie de 6.839 de spectatori, iar in retur, o data cu reizbucnirea „conflictului” cu Clubul Sportiv al Armatei, media a scazut la 4.600 de spectatori prezenti la meciurile de acasa. Cam cat o peluza la arena din Ghencea, alta data neincapatoare cand „ros-albastrii” jucau pe teren propriu.

 

author avatar
Laurentiu Teodorescu
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger