AcasăSPORTLiber la jucatori homosexuali la Steaua!

Liber la jucatori homosexuali la Steaua!

Gigi Becali nu da doi bani pe amenintarile europenilor

Clubul Steaua poate fi obligat sa probeze ca nu urmeaza o politica de recrutare discriminatorie, pe criteriul orientarii sexuale, a decis, ieri, Curtea de Justitie de la Luxemburg.

Gigi Becali nu da doi bani pe amenintarile europenilor

Hotararea CJUE a venit dupa ce Curtea de Apel Bucuresti, care judeca actiunea Asociatiei „Accept” in cazul declaratiilor lui Gigi Becali referitoare la homosexuali, a adresat Curtii de Justitie de la Luxemburg mai multe intrebari. La 3 martie 2010, Asociatia “Accept”, care protejeaza drepturile persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transsexuale in Romania, a depus o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva clubului Steaua si a lui Gigi Becali, care se prezenta ca fiind „patronul” acestui club. Asociatia „Accept” sustinea ca fusese incalcat principiul egalitatii de tratament in materie de recrutare, dupa ce, in cadrul unui interviu referitor la un eventual transfer al unui fotbalist profesionist, Gigi Becali ar fi declarat, in esenta, ca nu ar angaja niciodata un sportiv homosexual. „In temeiul acestei directive, in cazul in care, in fata unei instante judecatoresti sau a unei alte autoritati competente, sunt dovedite fapte care permit prezumtia existentei unei discriminari, sarcina probei revine paratilor vizati, care trebuie sa dovedeasca faptul ca, in pofida acestei aparente de discriminare, principiul egalitatii de tratament nu a fost incalcat”, se arata in decizia CJUE, care mai specifica si ca directiva este aplicabila in situatii care privesc declaratii referitoare la conditiile de acces la incadrare in munca, inclusiv conditiile de recrutare. Totodata, potrivit directivei, hartuirea este considerata o forma de discriminare atunci cand se manifesta un comportament indezirabil legat, printre altele, de orientarea sexuala, care are ca obiectiv sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.

Si Steaua este in culpa

In ceea ce priveste pozitia FC Steaua, imprejurarea ca acest angajator nu s-a distantat in mod clar de declaratiile patronului poate fi luata in considerare cu ocazia aprecierii politicii sale de recrutare. Astfel CJUE a hotarat ca declaratiile homofobe ale lui Becali pot sa dea nastere obligatiei clubului Steaua de a proba ca nu urmeaza o politica de recrutare discriminatorie. Pe de alta parte, Curtea precizeaza ca sarcina probei nu inseamna ca FC Steaua trebuie sa dovedeasca faptul ca, in trecut, au fost recrutate persoane avand o anumita orientare sexuala, aceasta aducand atingere dreptului la respectarea vietii private. Aparenta unei discriminari pe motive de orientare sexuala ar putea fi combatuta pe baza unei serii de indicii concordante, precum distantarea clara a clubului de declaratiile publice discriminatorii ale lui Becali, precum si existenta unor dispozitii exprese in politica de recrutare a clubului.

Gigi Becali: „Eu ma ghidez dupa Sfanta Scriptura, nu dupa legile omenesti”

Intr-o conferinta de presa din aprilie 2010, Gigi Becali afirma ca niciodata nu va transfera la Steaua un fotbalist cu orientari homosexuale: „Eu am dreptul sa angajez pe cine vreau, cum au si ei, homosexualii, drepturi. Va jur ca ii iubesc pe toti oamenii la fel, indiferent de inclinatiile sexuale. Daaar, niciodata nu o sa existe homosexuali la Steaua, sa fie clar! Fac 100 de discriminari, nu-mi pasa! Nu vreau sa lucrez cu homosexuali, nu vreau sa-i angajez la mine si cu asta, basta! Eu pot sa angajez oameni de numai 1.90 metri, ce, e discriminare pentru ceilalti? Eu pun ce reguli vreau la clubul meu. Si eu la Steaua nu angajez homosexuali! Daca se strecoara vreunul, fara sa stiu eu, nu-l mai dau afara, dar il trimit la echipa a IV-a, ca si acolo avem nevoie de jucatori. Eu ma ghidez dupa Sfanta Scriptura, nu dupa legile omenesti. Alea ale lui Dumnezeu le respect mai intai si pe urma pe cele omenesti”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger