AcasăSPORTJudecatorii UEFA au decis: Premierea nu e mita, Steaua joaca in Liga...

Judecatorii UEFA au decis: Premierea nu e mita, Steaua joaca in Liga Campionilor!

Condamnarea lui Gigi Becali in dosarul „Valiza” n-a valorat cat o ceapa degerata in ochii specialistilor in drept consultati de UEFA pentru analiza cazului Stelei.

Comisia de Disciplina de la Nyon a decis, marti, ca gestul latifundiarului din Pipera de a-i motiva financiar pe jucatorii Universitatii Cluj sa castige meciul cu CFR, din ultima etapa a campionatului 2007/ 2008 nu reprezinta dare de mita! Pentru prima data in istorie, forul prezidat de francezul Michel Platini a trecut peste o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante supreme. In urma cu o luna, finantatorul Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare de Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania in dosarul „Valiza”.

Monitorizati timp de cinci ani

Anuntul oficial al UEFA este urmatorul: FC Steaua Bucuresti poate evolua in Liga Campionilor, primind o pedeapsa de un an cu suspendare. Excluderea Stelei din cupele europene va deveni activa numai daca, in urmatorii cinci ani, clubul din Ghencea va comite vreo grava abatere disciplinara in urmatorii cinci ani, aceasta fiind perioada de probatiune dictata de UEFA!

De ce a intarziat UEFA raspunsul

Exista informatii ca forul prezidat de francezul Michel Platini a intarziat in mod deliberat anuntarea pedepselor in cazul cluburilor Steaua, Besiktas si Fenerbahce ca sa evite o posibila speculatie pe Bursa. Cotidianul turc „Fanatik” a luat legatura, ieri, cu un oficial de la Fenerbahce, care, sub protectia anonimatului, a explicat in ce-au constat temerile UEFA: „Este posibil ca UEFA sa fi ales sa astepte astazi pana se face seara luand in calcul riscurile de manipulare la Bursa. Este o varianta, sa nu uitam ca Fenerbahce este o societate cotata pe piata bursiera”.

Reghe i-a analizat, deja, pe macedoneni

In timp ce conducerea clubului astepta cu emotie verdictul UEFA, antrenorul Laurentiu Reghecampf a preferat sa analizeze jocul macedonenilor de la Vardar Skopje, adversari ai Stelei in turul al II-lea preliminar din Liga Campionilor. ”Vom avea o dubla mansa dificila impotriva celor de la Vardar, deoarece trebuie sa respectam faptul ca sunt campionii Macedoniei si au fost aproape sa produca o surpriza anul trecut, cand au jucat cu BATE Borisov. Ii vom analiza foarte atent si sunt sigur ca le vom oferi suporterilor un meci frumos. Sper ca stadionul sa fie plin la meciul de la Bucuresti si, cu ajutorul fanilor, sa obtinem calificarea in turul urmator”, a declarat Reghecampf, dovedind ca nu a luat in serios catusi de putin pericolul excluderii Stelei din cupele europene.

Liber la transferuri

Steaua in Liga Campionilor inseamna si liber la transferuri pentru formatia pregatita de Laurentiu Reghecampf. Oficialii din Ghencea au anuntat ca lotul pentru sezonul urmator va fi definitivat in aceasta saptamana. „Vor pleca jucatori care au oferte foarte bune, asa cum a fost cazul lui Rusescu, vor veni altii cand consideram ca avem nevoie. Avem nevoie de doua varfuri, speram si ca hotararea de la UEFA sa ne fie favorabila. Nu luam rezerve de nicaieri, nici macar de la Standard Liege. Putem sa luam jucatori de la un nivel mai mic, cu motivatie, dar care au evoluat in ultimul campionat, cazul lui Radut, Stanciu sau Nita. Ne intereseaza jucatori care pot dupa o saptamana deja sa joace. Tony a jucat cinci meciuri titular la Universitatea Cluj, plus cateva minute la Petrolul, dar in aceste conditii nu putea sa ajunga la Steaua. Keseru a primit o oferta mult mai tentanta de la noi, dar a ales sa ramana intr-un campionat pe care il stie de noua ani. Un baiat sincer, cu un caracter extraordinar, ii tin pumnii”, a dezvaluit managerul Mihai Stoica.

Iordanescu era convins ca Gigi se pregatea sa vanda clubul

Fost selectioner al Romaniei si apropiat al latifundiarului, Anghel Iordanescu era convins ca Gigi Becali se pregatea sa vanda Steaua daca UEFA ar fi pedepsit clubul. „Steaua poate merge mai departe si fara Liga Campionilor, dar nu si fara Becali. Insa, mi-e tare teama ca Gigi are o lehamite fata de tot ce se intampla si va renunta la fotbal”, a precizat „Generalul”. In plus, Iordanescu s-a referit si la strategia de transferuri a „militarilor”: „Pe termen scurt si mediu vor mai fi si alti jucatori importanti la care Steaua va renunta”. Dupa verdictul UEFA, Iordanescu si-a schimbat punctul de vedere cu 180 de grade.

Avantaj pentru Becali la CEDO

Decis sa conteste condamnarea din dosarul „Valiza” la CEDO, finantatorul Gigi Becali are, acum, un mare atu prin decizia UEFA. Practic, specialistii in drept ai forului de la Nyon au spulberat verdictul ICCJ, stabilind ca premierea/ motivarea jucatorilor „U” Cluj n-a reprezentat un act de dare de mita. Este exact ceea ce a sustinut si Becali de-a lungul ultimilor cinci ani, cat a durat procesul! Cu un verdict favorabil in plan sportiv, cresc sansele lui Gigi Becali de a fi achitat la CEDO.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
556 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger