AcasăRecomandariJudecata UEFA dupa verdictul din "Dosarul Valiza". Incredibil! Un dinamovist decide soarta...

Judecata UEFA dupa verdictul din „Dosarul Valiza”. Incredibil! Un dinamovist decide soarta Stelei!

Important membru in cadrul Comisiei de Disciplina a UEFA, fostul international Ioan Angelo Lupescu va avea pe masa cazul clubului Steaua, al carui patron a fost condamnat, marti, pentru dare de mita in dosarul „Valiza”.

Ionut Lupescu este astazi cel mai important om din fotbalul romanesc
Stelistilor nu le vine a crede ca pot rata cupele europene dupa un sezon intern excelent

In cel mai dificil moment din istoria de 66 de ani, FC Steaua se afla la mana unui dusman nascut din tata campion cu Rapid, dar crescut la rivala din Stefan cel Mare. Ionut Lupescu s-a educat pe plan sportiv in arhicunoscutul spirit dinamovist, unul bazat pe condamnarea a tot ce are legatura cu Steaua. Cu doi ani in urma, „Kaiserul” a parasit fotbalul romanesc, alegand sa-si construiasca o cariera solida in administratia UEFA. Fostul director general al FRF este astazi un membru important in Comisia de Disciplina a UEFA, organism care taie si spanzura atunci cand vine vorba de lupta cu coruptia din sportul rege. Pe masa lui Lupescu s-a aflat in 2011 si cazul gruparii Fenerbahce, iertata de Federatia Turca, desi instantele civile tocmai bagasera la inchisoare cativa oficiali pentru acte de coruptie. Fara sa dea un verdict definitiv si irevocabil, Comisia de Disciplina a UEFA a luat o prima masura prin excluderea „galben-negrilor” din preliminariile Ligii Campionilor! Atentie, la Nyon inca se analizeaza acest dosar!

Ce va face Lupescu, este intrebarea pe care si-o pun, in aceste zile, oficialii din Ghencea. Fostul mare jucator dinamovist se afla la rascruce de drumuri. Daca vrea sa-si intareasca pozitia in cadrul UEFA si, de ce nu, sa tinteasca un post mai inalt in structurile de conducere, trebuie nu doar sa pedepseasca Steaua, dar si sa demaste eventualele manevre care se vor face pe plan intern pentru salvarea celui mai iubit club din Romania! Chiar daca va alege sa se abtina si nu va vota in acest caz, Lupescu poate influenta verdictul, cunoscandu-i bine pe membrii Comisiei de Disciplina, carora le poate explica povestea valizei cu 1,7 milioane euro. Pe de alta parte, „Kaiserul” are si varianta sa ajute Steaua. De fapt, in perspectiva, n-ar ajuta atat Steaua, cat s-ar ajuta mai degraba pe el, daca va fi sa revina-n Romania pentru a candida intr-o functie de conducere la Federatie.

„Liga nu va fi in stare sa-i retrogradeze”

Oficiali ai Ligii si ai Federatiei au fost surprinsi cu camera ascunsa in timp ce discutau despre viitorul Stelei. Imaginile difuzate de Romania TV ii arata pe Adalbert Kassai (secretar general FRF) si Viorel Duru (presedintele Comisiei de Licentiere din cadrul LPF) susotind despre musamalizarea cazului. „Steaua este acum la mana UEFA si la mana Ligii. In Europa, va fi exclusa, deci pe plan european e sigur. In Romania, hai ca o mai bajbaim noi, nu cred ca LPF va fi in stare sa o retrogradeze pe Steaua”, ii spune Duru lui Kassai, raspunsul reprezentantului Federatiei fiind pe aceeasi lungime de unda: „Steaua, exclusa din Europa pentru un an, pentru trei, pentru cinci. El a fost condamnat pentru coruptie. Sigur ca el a spus ca sunt bani pentru premiere. Dar aia zic ca a mintit, e si cu terenuri, cu nu  stiu ce. Ăia o sa zica «de ce nu s-au dat banii oficial, prin banca?» Au gasit valiza”.

Culmea, suporterii cer pedepsirea clubului!

Aflati in conflict deschis cu Gigi Becali, pe care-l considera creditor, nu patron al Stelei, fanii grupati in Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti solicita public retrogradarea clubului. Intr-un material postat pe „fcsteaua.ro” cu putin timp inainte de aflarea verdictului in cazul „Valiza” se atrage atentia FRF si LPF: „In cazul unei condamnari definitive in dosarul «Valiza», care nu ar atrage pentru Steaua sanctiuni din partea institutiilor sportive, pe motiv de «Becali nu are/ nu avea functie la Steaua», avertizam Comisiile de Disciplina ale FRF si LPF – atat pe membrii aflati in functie, cat si pe membrii care au exercitat functii in perioada 2006 – 20013 -, ca vor face obiectul unor denunturi penale pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma continuata, prin nedeclararea ca persona non grata a d-lui Becali George, respectiv pentru infractiunea de favorizare a infractorului! De asemenea, in cazul unor minime incercari de musamalizare sau tergiversare, vom prezenta in mod desfasurat intreaga situatie la departamentele competente ale FIFA si UEFA, precum si sutelor de redactii de presa internationala (…) D-lui Becali i se creeaza pe viitor avantaje economice din ceea ce produce FC Steaua (bani din drepturi tv, din bilete, de la UEFA etc). Prin neluarea masurilor sportive regulamentare, respectiv retrogradarea Stelei in Liga 2, dl. Becali ar beneficia direct de un folos, respectiv avantaje materiale majore, injuste, obtinute in urma unei activitati infractionale”.

Dinamita pentru campionatul viitor

Se poate ajunge in situatia ca Steaua sa termine campionatul viitor pe primul loc, la egalitate de puncte cu CFR Cluj, spre exemplu, dar avand golaveraj superior. Teoretic, Steaua ar urma sa fie declarata campioana a Romaniei! Practic, „clujenii vor putea oricand sa conteste clasarea Stelei pe primul loc, pe motiv ca echipa nu ar fi trebuit sa participe in aceasta competitie”. Scenariul prezentat de Marian Iancu arata in ce situatie fara precedent s-ar afla FRF si LPF daca gruparea din Ghencea va fi mentinuta in primul esalon.

UEFA da verdictul in cateva zile

La fel ca in cazul clubului Fenerbahce Istanbul, si Steaua va avea parte de o judecata la UEFA in regim de urgenta. Verdictul trebuie dat cat mai repede, deoarece pe 24 iunie este programata tragerea la sorti pentru primele doua tururi preliminare ale Ligii Campionilor. Daca va fi primita in competitie, Steaua ar urma sa joace pe 16/17 iulie prima mansa din turul II preliminar. Excluderea bucurestenilor ar propulsa in Liga formatia Pandurii, care va debuta in competitie din turul I (2/3 iulie).

author avatar
Laurentiu Teodorescu
921 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger