AcasăSPORTJO Tokyo 2020. Japonia stinge flacăra olimpică și predă ștafeta. Bilanțul României

JO Tokyo 2020. Japonia stinge flacăra olimpică și predă ștafeta. Bilanțul României

JO Tokyo 2020JO Tokyo 2020. Japonia stinge flacăra olimpică și predă ștafeta. Bilanțul României

Japonia va stinge flacăra olimpică, duminică, 8 august, închizând astfel Jocurile olimpice de la Tokyo care au fost amânate și transformate total de pandemia de Covid-19.

Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 are loc duminică. Japonia va preda ștafeta olimpică următorului oraș gazdă, Paris. Pentru națiunea gazdă, olimpiadele nu au reușit să depășească triumful global și succesul financiar pe care l-a căutat odinioară, scrie Reuters.

Totuși, organizatorii par să fi împiedicat Jocurile să se transforme într-un eveniment de supra-răspândire a COVID-19, o realizare remarcabilă, dat fiind faptul că aproximativ 50.000 de oameni s-au reunit, în pandemie.

Factura pentru Olimpiadă este colosală

În mod normal era unul dintre cele mai animate orașe din lume, dar Tokyo se află în stare de urgență, lipsindu-se de bucuria de a fi o gazdă olimpică. „Putem spune acum cu încredere că am trăit o ediție de succes a Jocurilor Olimpice, foarte reușită, având în vedere toate incertitudinile pe care le-am avut în ultimii doi ani”, a declarat președintelui Comitetului Olimpic Internațional Thomas Bach cu câteva ore înainte de ceremonia de închidere.

Odată cu încheierea Jocurilor, Japonia va începe să calculeze costurile. Factura pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice este de așteptat să fie de 15 miliarde de dolari, cu 22% mai mare decât era înainte de amânarea din 2020 și de două ori mai mult decât estimarea prezentată de Tokyo în oferta sa de gazdă. Factura, care va trebui plătită integral după încheierea Jocurilor, va fi cel mai probabil decontată de guvernul orașului Tokyo și guvernul central.

4 medalii pentru România la JO Tokyo 2020

China și Statele Unite sunt la egalitate, cu 38 de medalii de aur câștigate, urmate de Japonia cu 27 de medalii. România a încheiat ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo cu 4 medalii, dintre care una singură de aur, obținută de Nicoleta Ancuţa Bodnar și Simona Geanina Radiş, în proba de dublu rame feminin.

Prima medalie, în ordine cronologică, a fost adusă de Ana Maria Popescu, în proba de spadă. Sportiva legitimată la CSA Steaua a obținut argintul. Canotorii Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă au câștigat medalia de argint în proba de dublu rame masculin. O cursă eroică, soldată cu medalii de argint, au făcut și Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari, în proba de patru rame fără cârmaci masculin.

Delegația României de la Tokyo a numărat mai mulți sportivi decât la Rio, 101, față de 97, dar performanțele nu au fost mult mai bune. Numărul total al medaliilor s-a păstrat, 4, schimbându-se doar culoarea lor.

author avatar
Andreea Vlad