AcasăSPORTJO Tokyo 2020, în centrul unui scandal politic: chinezoaicele au promovat portretul...

JO Tokyo 2020, în centrul unui scandal politic: chinezoaicele au promovat portretul „celui mai mare criminal în masă din istorie”

china JO Tokyo 2020JO Tokyo 2020, în centrul unui scandal politic: chinezoaicele au promovat portretul „celui mai mare criminal în masă din istorie”

JO Tokyo 2020 se află în centrul unui scandal politic. Ce s-a întâmplat? Zhong Tianshi şi Bao Shanju, două cicliste din China care au cucerit aurul în proba pe echipe, au urcat pe podium având insigne cu dictatorul Mao Zedong, deși Comitetul Olimpic a explicat clar că sunt interzise mesajele politice la festivitățile de premiere.

Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că cere explicații delegației chineze în legătură cu încălcarea regulilor.

Ce reguli au încălcat sportivele?

Am contactat Comitetul Olimpic din China și le-am cerut să prezinte un raport cu privire la această situație. Nu vom trece cu vederea cele întâmplate, vrem să rezolvăm acest episod”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, conform sursei citate.

Cele două se află sub incidența articolului 50 din Charta Olimpică, care interzice mesajele politice în timpul festivităților de premiere.

Cine a fost Mao Zedong?

Dictatorul comunist Mao Zedong a fost președintele Republicii Populare Chineze (RPC) și președintele Partidului Comunist Chinez până la moartea sa în 1976.

După ce a preluat puterea în 1949, a susținut că China este în coada lumii din cauza „opresiunii și exploatării de către imperialiștii străini”, avertizând că țara „nu va mai fi o națiune supusă insultei și umilințelor”.

Măsurile lui Mao Zedong au dus la aproximativ 65 de milioane de victime în China. Numai măsurile de colectivizare au dus la moartea prin înfometare a 30-40 de milioane de chinezi în doar doi ani, 1959-1961. Washington Post l-a numit „cel mai mare criminal în masă din istorie”.

author avatar
Andrei Ștefan