AcasăSPORTIohannis, invitat sa salveze Liga Insolventilor

Iohannis, invitat sa salveze Liga Insolventilor

Presedintele Iohannis este vazut drept salvatorul Ligii 1

Asociatia Fotbalistilor Amatori si Non-amatori din Romania l-a informat, printr-o scrisoare deschisa, pe seful statului despre situatia aproape dramatica in care se regaseste Liga 1, o competitie a cluburilor aflate in insolventa.

Presedintele Iohannis este vazut drept salvatorul Ligii 1

Cu toate ca demersul acesta trebuia facut de FRF ori LPF, doar sindicatul fotbalistilor a ridicat problema pericolului care pandeste fotbalul romanesc. AFAN il invita pe Klaus Iohannis sa ia act de faptul ca aproape jumatate dintre cluburile primei divizii nu sunt altceva decat simple societati bagate in insolventa de creditorii lor. Totodata, sindicatul trage un semnal de alarma in privinta pericolului reprezentat de „protectia” conferita cluburilor de legea insolventei: „Gravitatea situatiei apare in urma faptului ca, desi neplatit, jucatorul nu poate avea initiativa si dreptul de a inceta contractul cu clubul, lui aplicandu-i-se in acest caz sanctiunea sportiva de a nu mai participa la competitie pentru o perioada data. Asadar, daca in dreptul muncii este recunoscut lucratorului dreptul la demisie, drept ce poate fi manifestat inclusiv in cadrul procedurii insolventei, un fotbalist nu are acest drept, indiferent de faptul ca nu si-a mai primit drepturile contractuale si indiferent de cat a durat aceasta perioada”. Concluzia ANAF este ca „jucatorii din Romania sunt «legati de glie», iar efectul indirect, dar imediat, este integritatea competitiei, respectiv faptul ca un club in insolventa participa la competitie fara a i se putea impune respectarea obligatiilor pe care celelalte cluburi le au”.
Desi nu sta in puterea lui – si nici nu are acest drept – sa se implice in fotbal, presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa aiba o pozitie publica referitoare la acest caz. In opinia AFAN, seful statului ar putea solicita autoritatilor indreptatite „sa faca o corecta aplicare a legii si a principiilor acesteia, astfel incat interpretarea prevederilor normative sa nu paraseasca cadrul constitutional instituit de articolele suscitate. In egala masura, se impun a fi sustinute modificari in Legea insolventei”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
58 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger