AcasăSPORTIncredibila poveste a fotbalistului Ron Jones, Portar la FC Auschwitz

Incredibila poveste a fotbalistului Ron Jones, Portar la FC Auschwitz

Galezul a supravietuit unui razboi si unei deportari in lagarele naziste

Ron Jones face parte dintre putinii oameni aflati inca in viata care au ajuns sa-si povesteasca cruntele experiente traite in lagarele naziste.

Galezul a supravietuit unui razboi si unei deportari in lagarele naziste

De mai bine de jumatate de secol, o amintire nu-i da pace veteranului de razboi. Este legata de mingea de fotbal, vazuta nu doar ca o simpla sfera din piele lovita de o adunatura de barbati, ci ca un mijloc de evadare din cosmarul numit Auschwitz. Aici a ajuns prizonier Ron Jones, in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale, pe cand era soldat in armata Marii Britanii. „Pe vremea mea, jucam fotbal ca sa ramanem in viata. Duminica nu aveam de lucru, iar sportul era singura scapare din teribila viata dusa in lagar”, isi incepe povestea fostul portar al „echipei mortii”, FC Auschwitz.

Echipamentul de joc era oferit de Crucea Rosie

Ron Jones (al 4-lea de la stanga la dreapta, in randul de sus) in echipa FC Auschwitz

Ron Jones le-a dezvaluit celor de la „Daily Mail” conditiile in care se disputa competitia de la Auschwitz: „Cei de la Crucea Rosie stiau de aceste partide ale detinutilor, astfel ca, intr-o zi, au trimis patru randuri de tricouri, pentru englezi, scotieni, irlandezi si galezi. Astfel, am format patru echipe si am inceput sa jucam in fiecare duminica intr-un campionat al nostru. O faceam doar de placere, nu aveam o miza, era important ca faceam altceva, reuseam sa rezistam acolo. Gardienii urmareau meciurile noastre, iar ceilalti prizonieri ne aplaudau”.

1.000 de km de mars fortat prin Europa

Intrarea la Auschwitz

Eliberarea din lagarul de la Auschwitz s-a produs in doua etape. Mai intai, in primavara lui ’45, Ron Jones a fost printre cei 60.000 de prizonieri fortati de nazisti sa marsaluiasca prin Europa, in conditiile in care contraofensiva armatei ruse ajunsese aproape de Cracovia. Pas fortat mai bine de 1.000 de kilometri, un total de patru luni, inainte ca trupele americane sa-i scape definitiv pe prizonieri din ghearele nazistilor. Galezul a supravietuit tuturor grozaviilor si intr-un final a ajuns la Newport, acolo unde il astepta sotia.

Povestea a fost regizata in „Drumul spre victorie”

Stallone si Pele, eroi in "Drumul spre victorie"

Actori si fosti mari fotbalisti au interpretat in „Drumul spre victorie” rolul prizonierilor care-si lungeau zilele jucand fotbal in lagarele naziste. Filmul regizat in 1981 ii are in rolul principal pe Sylvester Stallone, Michael Caine, Pele si Bobby Moore.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
630 afisari

1 COMENTARIU

  1. lasa ca platesc acuma nemtii pt tot ce au facut daca izbucneste vulcanul din zona orasului Bonn Dumnezeu nu bate cu bata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger