AcasăSPORTImperiul UEFA cade sub propria greutate

Imperiul UEFA cade sub propria greutate

Curtea Europeană de Justiție a dat un verdict istoric în fotbal. UEFA a fost prinsă în ofsaid după ce CJUE a dat undă verde proiectului Superligii Europei. „Abuz de putere dominantă”, a fost motivarea hotărârii care poate schimba din temelii fotbalul european.

Potrivit CJUE, „regulile stabilite de FIFA și UEFA sunt împotriva Uniunii Europene”.

Revoluție totală în fotbal

Proiectul Superliga Europei a fost lansat inițial în aprilie 2021 de 12 mari cluburi. A fost gândit pentru participarea a 20 de echipe, fără sistem de promovare și retrogradare.

Iată că, după ce a „rezolvat” toate problemele juridice ale UE, mai ales cele survenite în contextul războiului ruso-ucrainean, Curtea de Justiție pare că mai are o singură grijă: fotbalul! Astfel, în urma pronunțării instanței europene, proiectul Superliga Europei poate începe! Organizatorii și participanții nu riscă niciun fel de sancțiune, UEFA și FIFA au mâinile legate, interpretează oamenii de drept decizia CJUE.

Declarațiile simpatizanților Superligii dau senzația unei revoluții triumfătoare. „Monopolul UEFA s-a încheiat, fotbalul este liber. De acum cluburile nu vor mai suferi amenințări și sancțiuni din partea UEFA. Ele sunt libere să-și decidă viitorul și să ia parte la competiții alternative” a transmis Bern Reichart, directorul unei companii care susține proiectul SuperLigii.

Inițiatorii proiectului au prezentat la începutul anului o listă cu principiile care guvernează noua competiție ce are să se bată de la egal la egal cu Champions League.

Cele 10 puncte ale “decalogului” sunt următoarele:

  • Competiție deschisă bazată pe merit sportiv
  • Competițiile naționale, fundația fotbalului
  • Îmbunătățirea competitivității, folosind resurse stabile și sustenabile
  • Sănătatea fotbaliștilor trebuie să fie în centrul acestui sport
  • Competiții guvernate de cluburi, cu reguli transparente și riguroase în privința sustenabilității financiare
  • Înființarea celei mai bune competiții de fotbal din lume
  • Îmbunătățirea experienței fanilor
  • Dezvoltarea și finanțarea fotbalului feminin
  • Creșterea semnificativă a solidarității financiare în fotbal
  • Respectarea valorilor și regulilor din Uniunea Europeană

Reacțiile celor de la UEFA au venit instant. Deși faultați grav de CJ, aceștia mențin o atitudine optimistă.

„Această decizie nu înseamnă un răspuns sau o validare a Super Ligii. UEFA a decis, în compromisul său, să apere piramida fotbalului european, garantând că va servi intereselor mai largi ale organizației. Continuăm să formăm un model sportiv european împreună cu asociații, ligi, cluburi, pasionați, jucători, antrenori, instituții UE, jucători și suporteri”.

În timp ce reprezentanții LaLiga susțin că „Super Liga este un model egoist și elitist”, cele două embleme ale Spaniei, Barcelona și Real Madrid, salută mișcarea revoluționară.

„Salutăm cu o satisfacție enormă hotărârea CJUE. Suntem la începutul unei noi ere, vom putea lucra liber și fără amenințări, cu scopul de a inova și îmbunătăți fotbalul. De astăzi prezentul și viitorul sunt în sfârșit în mâinile cluburilor și suporterilor”, spune conducerea madrilenilor.

Arabii vor Liga Campionilor

Hotărârea CJUE este sarea pusă pe “rana” celor de la UEFA, după ce Arabia Saudită a dat de înțeles că planurile lor de viitor implică asuprirea Ligii Campionilor. Arabii vor să se folosească de capitalul uriaș pe care îl au pentru a cumpăra Champions League și a schimba regulile și componența competiției.

author avatar
Mihail Ioan
678 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger