AcasăSPORTHacking rusesc împotriva Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Hacking rusesc împotriva Jocurilor Olimpice de la Tokyo

GRU, serviciul de informații al armatei ruse, a efectuat atacuri cibernetice împotriva site-urilor și instituțiilor din cadrul organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo, au declarat experți din Statele Unite și Marea Britanie.

Nu au fost oferite detalii despre aceste atacuri, dar, potrivit oficialilor britanici, acestea au afectat organizatori ai olimpiadei, furnizori de logistică şi sponsori. Complotul pentru întreruperea Jocurilor a fost zădărnicit de echipele britanice de securitate cibernetică, a susținut Biroul de Externe al Regatului Unit. Un reprezentant al sponsorului Toyota Motor Corp a refuzat să comenteze. Organizatorii nu au raportat niciun impact semnificativ asupra operaţiunilor lor pentru Jocurile iniţial stabilite pentru acest an, dar amânate până în 2021 din cauza pandemiei de coronavirus. Secretarul şef al cabinetului japonez Katsunobu Kato a refuzat să dea detalii, dar a spus că Japonia va face toate eforturile pentru a proteja Jocurile faţă de încercările de hacking. “Jocurile Olimpice sunt un eveniment internaţional major ce atrage atenţia şi măsurile de securitate cibernetică sunt extrem de importante. Nu putem închide ochii asupra atacurilor cibernetice rău intenţionate”, a declarat  Kato,  precizând că Japonia strânge şi analizează informaţii în contact strâns cu Marea Britanie şi Statele Unite.

O serie de  încercări de hacking au avut loc asupra organizaţiilor sportive internaţionale despre care oficiali occidentali şi experţi în cybersecurity susțin că au fost orchestrate de Rusia încă de pe vremea scandalului antidoping izbucnit acum cinci ani care viza sportivi ruşi. Moscova neagă toate acuzațiile. La sfârșitul lui 2019,Rusiei i-a fost interzisă participarea la cele mai importante evenimente sportive din lume timp de patru ani, inclusiv la Jocurile de la Tokyo, din cauza infracţiunilor de dopaj pe scară largă. Un purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional a declarat pentru Reuters că  măsurile privind securitatea cibernetică fac parte din prioritățile organizatorilor, “dar având în vedere natura subiectului, nu divulgăm aceste măsuri”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor