AcasăSPORTGlobalizarea a invins! Franta, campioana tuturor

Globalizarea a invins! Franta, campioana tuturor

Finala CM, propaganda pentru politica de deschidere fata de imigranti

Fara politica de deschidere a granitelor, n-am fi avut Franta campioana mondiala. Iata o idee asupra careia merita sa ne aplecam atentia, caci triumful cocosului galic in finala de la Moscova este, de fapt, victoria globalizarii in fata nationalismului expansiv din Europa de Est.

Finala CM propaganda pentru politica de deschidere fata de imigranti

Nimic nu mai e ce-a fost, trecutul ramane doar o amintire de care Occidentul se scutura cu putere, intr-o vointa comuna de unificare. Iar cea mai buna propaganda pentru globalizare a facut-o echipa nationala a Frantei, victorioasa intr-o partida cu miza dincolo de granitele sportului. S-au duelat, de fapt, doua ideologii puternic promovate si mediatizate. Deschiderii franceze i s-a opus conservatorismul croat, o natiune catolica pentru care asaltul arabilor asupra Batranului continent trebuie vazut mai degraba ca o invazie musulmana.

Franta lui Pogba si MBappe, a lui N’Zonzi, Kante, Matuidi, Umititi sau Varane n-ar fi cucerit acest titlu daca parintii celor enumerati mai sus nu ar fi fost adoptati de Paris.

Pitana, un actor grabit

La succesul globalizarii a pus umarul si „centralul” Pitana. Argentinianul s-a dovedit decisiv cand a dictat penalty pentru Franta la scorul de 1-1, intr-un moment in care presiunea croatilor era din ce in ce mai mare. Fost arbitru, Adrian Porumboiu s-a aratat dezamagit de prestatia sud-americanului: „Am inteles ca Pitana a fost si actor, dadea prea mult din maini. Si cu mana stanga, si cu mana dreapta. Avea gesturi de astea… nu stiu. La nivelul asta, la care vrei un arbitru cu tinuta, la o finala de Campionat Mondial trebuie sa aiba o alta gestica. La faza primului gol nu a fost nici urma de fault la Griezmann”.

Lucescu, dezamagit de turneul final

Adept al fotbalului spectacol, in care tehnica ia fata tacticii, Mircea Lucescu se declara dezamagit de prestatiile vazute la turneul final. Dupa eliminarea formatiilor sud-americane in sferturile de finala, „Il Luce” n-a mai urmarit cu acelasi interes Campionatul Mondial, dupa cum singur recunoaste. „Toata lumea care s-a uitat la ultimele meciuri trebuie sa inteleaga faptul ca turneul final s-a schimbat o data cu eliminarea echipelor din America de Sud. A devenit un alt turneu! Da, s-au calificat echipe cu un nivel inalt de organizare, dar unde sunt fantezia, atacurile superbe si combinatiile frumoase!? N-am mai vazut nimic de acest gen! A fost interesant mondialul asta, dar nicidecum entuziasmant. Peru, Mexic, Brazilia si Columbia joaca un fotbal mai atractiv. Fara niciun dubiu, europenii au castigat meritat, dar cu un alt fotbal, cu accent pe tactica. Uitati-va la Suedia. A obtinut trei victorii cu forta, cu organizare, dar toate pe contraatac. Anglia, la fel, combinatii minime, numai lovituri de cap”, a declarat selectionerul Turciei, care in  incheiere si-a prezentat filosofia: „Eu mi-am petrecut intreaga cariera pentru a oferi un fotbal ofensiv, cu posesie si atac. Altceva nu ma impresioneaza”.

author avatar
Andrei Coman
255 afisari

1 COMENTARIU

  1. Vorba lu’ Celentano : ,,ba esti prost??” ..Pai Franta e tara coloniala detine colonii inca insule..Algeria fota colonie franceza de acolo vin Zidane si Benzema! Alte tari africane ca Ciad etc.De une provin jucatorii de culoare Thuram,Mbappe,etc. Nu globalizarea e cauza bah remportere in cazul Frantei!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger