AcasăSPORTFroch, vezi ca varul lui Bute e judocan!

Froch, vezi ca varul lui Bute e judocan!

Julius Bute are 60 de ani si este profesor de judo, avand centura neagra 5 dan

La aproape 60 de ani, Julius Bute este posesor al centurii negre 5 Dan. Povestea vietii sale poate concura orice scenariu de Oscar.

Julius Bute are 60 de ani si este profesor de judo, avand centura neagra 5 dan

S-a nascut la Arad, in 1952, iar inca din copilarie lasa sa se intrevada calitati de mare sportiv. Adolescenta i-a fost marcata de numeroase performante nationale, fiind un bun sprinter si une excelent saritor in lungime. La nici 20 de ani, Julius Bute s-a vazut obligat sa renunte la atletism dupa ce a suferit un cumplit accident rutier.

Lucian Bute detine centura cu diamante in versiunea IBF, categoria supermijlocie

Cum orice cazatura inseamna sansa unei noi ridicari, ruda campionului Lucian Bute si-a indreptat atentia spre judo. Era prea tarziu pentru a participa la competitii, dar avea varsta necesara sa devina arbitru si chiar antrenor.

Anchetat de Securitate

Var de gradul III cu Lucian Bute, Julius s-a implicat, in 1982, in organizarea Campionatului European de Judo, desfasurat la Targoviste. Contactul cu sportivii din strainatate i-a atras anchetarea de catre Securitate, aducandu-i-se doua capete de acuzare extrem de grave: tradare de tara si detinere ilegala de valuta. A reusit sa scape de inchisoare, iar la scurt timp dupa acest episod, profitand de participarea peste granite la un examen de arbitru international, Julius Bute s-a stabilit in strainatate.

Canadian de 29 de ani

A emigrat in Canada in 1983, stabilindu-se la Edmonton, oras in care si-a pus in practica toate cunostintele sale in judo. A deschis o scoala pentru nevazatori, ba chiar s-a oferit sa predea „cursuri de cadere” pentru hocheistii de la Edmonton Oiler. Dupa doi ani, si-a croit drum spre metropola Montreal, aici castigandu-si existenta din meserii apropiate artelor martiale: instructor de autoaparare pentru fortele de Politie, monitor sportiv al municipalitatii Laval, proprietar de scoli si cluburi de judo, profesor la cursuri de prim-ajutor si revitalizare prin metode orientale (shiatsu, katsu).

Performanta: a fost acceptat la scoala „Kodokan”

Desi nu este japonez, Julius Bute a fost primit la cursurile scolii nipone „Kodokan” (cea mai prestigioasa institutie de judo din lume), performanta cu adevarat impresionanta. Altfel, probabil si ca urmare a deselor voiaje, Julius a ajuns un veritabil poliglot: este vorbitor de romana si maghiara (mama este unguroaica), in Canada a invatat engleza si franceza, judo-ul l-a familiarizat cu limba japoneza, se descurca si in italiana, iar acum invata spaniola.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
596 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger