AcasăSPORTFotbalul cauzeaza dementa!

Fotbalul cauzeaza dementa!

Lovirea balonului cu capul, un pericol pentru sanatatea fotbalistilor

Federatia Engleza de Fotbal va inainta o cerere catre FIFA cu scopul de a investiga daca fostii jucatori sufera leziuni ale creierului care pot duce la dementa.

Lovirea balonului cu capul, un pericol pentru sanatatea fotbalistilor

Trei membri ai echipei cu care Anglia a castigat Campionatul Mondial in 1966, este vorba despre Martin Peters, Nobby Stiles si Ray Wilson, sufera de Alzheimer, o boala care afecteaza memoria. Preocuparile legate de leziunile la nivel cerebral au fost declansate dupa o campanie a familiei fostului international englez Jeff Astle, decedat in 2002.
Ian Beasley, medicul FA, solicita asistenta din partea forului mondial pentru a descoperi daca exista afectiuni ale sanatatii, pe termen lung, din pricina loviturilor la cap incasate de fotbalisti, caz in care actuala generatie va trebui instiintata in acest sens. „Vom incerca sa luam legatura cu cei de la FIFA pentru a vedea daca ne vor acorda sprijin in rezolvarea acestei probleme. Trebuie sa aflam daca riscurile afectiunilor cerebrale sunt mai frecvente la fotbalistii profesionisti. Incercam sa aflam daca exista o legatura intre fotbalisti si aceasta degradare a memoriei pe termen lung”, a declarat Beasley. Medicul doreste ca cercetatorii sa evalueze daca severitatea oricarei leziuni a creierului depinde de pozitia in care respectivul fotbalist a jucat, cat de multe meciuri si la ce nivel: „Speram ca FIFA sa ne ajute. Aceasta este o problema de sanatate si, pana la urma, doar asta conteaza. Exista posibilitatea ca in continuare oamenii sa vrea sa fie fotbalisti profesionisti, dar noi ne facem datoria de a-i anunta la ce pericole sunt expusi”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger