AcasăSPORTFOTBAL în VIITOR: Inteligența Artificială va înlocui arbitrii!

FOTBAL în VIITOR: Inteligența Artificială va înlocui arbitrii!

De-a lungul timpului fotbalul a suferit tot felul de schimbări, de la regulament, până la modul de desfășurare a meciurilor. Chiar și suporterii au fost afectați. Toate aceste modificări au avut un singur scop, să mențină permanent actualizat „sportul rege”.

Desprinsă parcă din filmele SF, tehnologia VAR avea să revoluționeze lumea fotbalului. Introducerea sa, în 2016, a avut ca scop reducerea erorilor de arbitraj și îmbunătățirea justiției în fotbal, dar pe mulți i-a revoltat.

Lumea sportului s-a împărțit atunci în două tabere. În timp ce o parte își puneau toată încrederea în aparatura sofisticată de arbitraj, ceilalți susțineau că farmecul fotbalului este complet distrus de precizia milimetrică a noii tehnologii.

Cu toate acestea, toți trebuie să recunoaștem că Inteligența Artificială este net superioară omenirii la anumite aspecte din arbitraj, cum ar fi, de exemplu tehnologia liniei de poartă. Aceasta a schimbat, în ultimii 8 ani, soarta multor meciuri importante din cele mai de top competiții de pe glob. Ne amintim aici de golul lui Lionel Messi împotriva Franței, din finala Campionatului Mondial din 2022, care a fost validat grație preciziei VAR.

Adio, arbitrii!

Dacă până acum părea că tehnologia a invadat deja prea mult partea umană a fotbalului, „distracția” abia începe.

Aldo Comi, șeful furnizorului de analiză fotbalistică Soccerment, afirmă că „viziunea computerizată va deveni din ce în ce mai eficientă în următorii ani, iar numărul de camere de pe teren va crește”. Tot el continuă: „Poate arbitrul de pe teren va dispărea primul din joc, iar arbitru va fi doar un asistent virtual care îi va ghida pentru a lua decizii mai bune. Probabil, într-un interval de 20 sau 30 de ani, arbitrul va fi doar un calculator inteligent. Nu spun că este pozitiv, doar că este probabil să se întâmple”.

El prezice că, „având la dispoziție o cantitate imensă de date, vom avea modele antrenate de inteligența artificială, care pot lua decizii de arbitraj, pe baza a ceea ce văd pe teren”.

Cu alte cuvinte, după spusele specialiștilor, ne vom lua la revedere de la arbitri în următorii 30 de ani.

Incredibilul merge mai departe de atât

Îmbunătățirea integrării “calculatoarelor” în fotbal nu se va limita doar la arbitraj. Sunt prezente, deja, în jocul de fotbal mecanisme care se ocupă de observare și statistică. Utilizarea lor a ajutat echipe precum Brighton și Brentford să se afirme surprinzător în Premier League, descoperind jucători de calitate pe care i-au vândut ulterior cu profituri semnificative.

Ba, mai mult, conform specialiștilor, avansul tehnologiei ar putea da naștere chiar și unui antrenor virtual pentru a-i ajuta pe manageri în selecția echipei și a tacticilor de joc.

Inteligența Artificială poate deveni o sursă de noi moduri de a gândi jocul în următorii ani, spun mulți. Dacă i se oferă suficiente date de calitate, IA va deveni antrenorul secund ideal, un asistent virtual hipercalificat, care va înțelege mai bine ce se întâmplă pe teren.

Prin analizarea datelor de către IA, se va putea prezice din ce în ce mai precis, ce se va întâmpla în viitor, înțelegând aici predicții pe termen scurt, precum probabilitățile a ceea ce va urma în următoarele 5 sau 10 minute într-un meci de fotbal.

Va exista tehnologie extrem de avansată, dar nu va înlocui profesioniștii, ci mai degrabă va fi un suport de înaltă calitate.  Cluburile care vor adopta această tehnologie le vor întrece, cu siguranță, pe cele care o evită, mai cred „vizionarii”.

author avatar
Mihail Ioan
371 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce vă mai căcăiți atâta. Rezolvați problema integral, adică să existe nu numai arbitrii ci și jucători. Adio milioane de euro/dolari salarii, se face o investiție inițială, eventual o actualizare a softului și gata, mergem la meci. Desigur și antrenorii vor fi avuți în vedere, prin dispariția lor, aceștia fiind înlocuiți cu programatorii iscusiți care vor seta/reseta periodic roboții. Dacă se merge mai departe, IA va înlocui viața pe pământ, începând cu oamenii, care fiind mâncători de carne, provoacă cerere de…. vaci, care poluează, fiind chiar ei poluatori, prin respirație, fecale și urină, ca și animalele consumate de ei. Prin înlăturarea necesității existenței oamenilor si a efectelor acestei măsuri asupra lanțului trofic, se realizează decarbonizarea planetei, ceea ce înseamnă un mare câștig pentru planetă. Pentru omenire, rămâne de discutat ce fel de câștig există, pozitiv sau negativ. Viitorul va decide.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger