AcasăSPORTFIFA și IFAB schimbă fotbalul. TOTAL!

FIFA și IFAB schimbă fotbalul. TOTAL!

La Londra a avut loc marți, 28 noiembrie, reunirea reprezentanților FIFA și IFAB (International Football Association Board). Principalul punct pe ordinea de zi a fost  introducerea unor schimbări majore în regulamentul jocului de fotbal.

Astfel, una dintre ideile dezbătute a avut legătură cu sporirea puterii VAR. Pe viitor, la recomandarea IFAB și cu ordin semnat direct de FIFA, VAR va interveni și la faze fixe sau la al doilea cartonaș. De asemenea, VAR va putea decide și pentru greșeli urmate de goluri.

„În felul acesta, VAR va influența rezultatul întâlnirii”, spun cârcotașii. De fapt, îl va putea dicta, completăm noi.

Cu alte cuvinte, arbitrul de centru nu va mai putea lua nicio  decizie importantă fără a fi verificat de colegii din camera video.

Una dintre regulile ce a stârnit discuții aprinse vizează integritatea arbitrului de centru și disciplinarea fotbaliștilor. Oficial, se discută despre dinamica desfășurării jocului de fotbal, dar unii văd în asta mai degrabă o îngrădire. Concret, se propune ca arbitrul să discute doar cu căpitanii de echipă și niciun alt jucător să nu se mai apropie de „central” pentru a protesta.

De asemenea, și „Legea Wenger” a fost dezbătută în ședinta de la Londra. Aceasta se referă la ofsaiduri. Astfel, dacă va fi adoptată, sezonul 2024/2025 atacantul va fi considerat în afara jocului doar dacă va fi complet, cu tot corpul, înaintea fundașului. În cazul în care pozițiile lor se vor intersecta fie și cu un milimetru, fotbalistul aflat în ofensivă nu va mai fi semnalizat în ofsaid.

Ce se mai urmărește? Apariția unui fel de „cartonaș portocaliu”. Acesta, pentru cazurile în care un jucător merită mai mult decât un cartonaș galben, dar nu să fie eliminat. Astfel, se împrumută o regulă din rugby – eliminarea timp de 10 minute a sportivului aflat în această situație.

Potrivit The Times, IFAB ar vrea ca VAR să acționeze nu doar la cartonașe roșii și penaltyuri, ci și în alte momente ale meciului, incluzând lovituri libere, cornere și acordarea unui al doilea cartonaș galben. În prezent, la niciuna dintre aceste situații nu poate interveni arbitrajul video.

CITEȘTE MAI MULTE despre cum va putea arbitrajul video să se folosească de inteligența artificială: Tehnologia VAR duce fotbalul în derizoriu

author avatar
Mihail Ioan
560 afisari

4 COMENTARII

  1. var-ul se lasa cu reluari video sa vada tot poporul ce s-a intamplat.. nu ca acum cand fura kovacs brothers si radu beto petrescu non stop pentru cefura! foarte bune modificarile sa fie corectitudine nu furt calificat cu fluierasi! ar trebui sa intervina la fiecare cartonas! daca primul e acordat din exces de zel al arbitrului si al doilea e acordat corect se considera eliminarea corecta?

  2. Nu este bine!
    Ca sport, fotbalul a cucerit inimile oamenilor si a devenit sportul rege nu prin rigurizitatea desfasurarii lui ci prin eleganta si sportivitatea jucatorilor, prin spectacolul oferit, prin rezistenta, puterea, daruirea, priceperea, curajului, siretenia si ingeniozitatea celor 22 de jucatori, prin prin dorinta lor de a fi „cel mai bun” si mai ales prin fazele discutabile, dezbatute in masa la TV, serviciu, acasa, la carciuma, la chibiti si peste tot unde erau tabere de cel putin doi, discutii care ne umpleau de fericire sufletele sau de necaz. Aceste au fost frumusetile fotbalului pe care l-am iubit.
    Astfel, marele Maradona nu a fost mai putin indragit de lumea intreaga dupa reusita „golului lui Dumnezeu” din meciul cu Anglia, gol care asa cum a fost, a intrat in nemurire. Cu VAR, asemenea goluri, nemuritoare nu se vor mai vedea. Romanii nu vor uita golul lui Dorinel, bara gol, anulat de .. care ne-a mancat calificarea sau arbitrajul partinitor al ursului elvetian care ne-a mancat si el o calificare la.. sau cate si mai cate faze pe care noi cei care indragim fotbalul le-am fi judecat altfel pe care le-am dezbatut in fel si chip la vremea respectiva si despre care si astazi ne amintim.
    Acesta a fost fotbalul care ne-a cucerit si pe care il iubim.
    Oamenii daca doresc un joc fara greseli, fara faze discutabile, fara arbitrii rai, fara auturi sau …. nesemnalizate, fara goluri neacordate, fara 11 metrii discutabile, jocuri controlate de calculatoare de la FIFA sau IFAB, jocuri despre care nu poti spune nimic si pe care a doua zi le-ai si uitat, pot sa se joace sau sa vizioneze jocuri pe calculator.
    Forbalul trebuie sa ramana cum a fost.
    Daca se vrea corectitudine sa se umble la sanctiunile ce pot fi acordate arbitrilor pentru necinste evidenta, precum si la lipsa de sportivitate a jucatorilor. Si evident la droguri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger