AcasăSPORTFanii spanioli fac turism nuclear: in vizita la Cernobal

Fanii spanioli fac turism nuclear: in vizita la Cernobal

Explozia de la Cernobal, cea mai mare catastrofa nucleara din istorie

Sustinatorii lui Xavi si Iniesta sunt singurii de la Euro 2012 care si-au manifestat interesul pentru cel mai terifiant loc din Europa. In 1986, la Cernobal, s-a produs o explozie la centrala nucleara, incident care avea sa afecteze 300.000 de oameni.

Explozia de la Cernobal, cea mai mare catastrofa nucleara din istorie

Desi este cantonat la Gdansk, in Polonia, un grup de spanioli pasionati de calatorii a ales sa cutreiere si Ucraina vecina. Iar destinatia lor s-a numit Cernobal, numele scris cu negru pe harta nucleara a planetei.

In urma cu 26 de ani, un accident la reactorul 4 avea sa afecteze viata a 300.000 de oameni, radiatiile emise in atmosfera intinzandu-se pe o raza de 155.000 de kilometri patrati. Profitand de prezenta lor la Euro, spaniolii au platit pentru a face „turism nuclear” si nu mica le-a fost uimirea cand au trecut prin Prypiat, supranumit si „orasul mortii”, o urbe parasita complet de locuitorii ei dupa tragicul eveniment din ’86. Pana acum, fanii veniti la Euro 2012 s-au axat in primul rand pe vizitarea lagarelor naziste din Polonia (Auschwitz, Birkenau sau Sobibor) si a celor sapte minuni din Ucraina, veritabile monumente culturale si istorice pentru poporul vecin.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
946 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger