AcasăSPORTF1: Button a castigat la Montreal, dar si la „comisii”

F1: Button a castigat la Montreal, dar si la „comisii”

FIA a decis ca Jenson Button sa ramana castigatorul Marelui Premiu al Canadei, chiar si dupa ce comisarii au cercetat incidentele dintre britanic si coechipierul sau, Lewis Hamilton si Fernando Alonso, care s-au soldat cu abandonul celor doi.

Cea mai nebuna cursa din ultimii 10 ani in Formula 1 a avut loc duminica seara la Montreal. Incidente, abandonuri, ploaie, schimbare de lider in ultimul kilometru sau revenirea de senzatie a germanului Michael Schumacher, toate acestea au fost picanteriile ultimului Grand Prix.

Desi diriguitorii sportului cu motor tin foarte mult de 15 ani incoace la siguranta pilotilor, deciziile din ultima cursa au contrariat iubitorii curselor de Formula 1. Ploaia le-a incurcat planurile din primele ture, iar in turul 19 safety car-ul a intrat pentru a treia oara pe pista, iar in turul 25 s-a decis intreruperea cursei. Pilotii au coborat din masini si nimeni nu mai credea ca Marele Premiu al Canadei va fi reluat. In birourile celor care tin fraiele acestui sport s-a decis ca trebuie sa fie spectacol si pilotii au fost tinuti pe langa masini timp de 2 ore.

Cursa a fost reluata, iar cei care au mizat pe spectacol au castigat. Michael Schumacher a demonstrat ca a ramas acelasi „Rain Man” si a urcat in 5 ture de pe locul 12 pe 2. Fostul mare campion a sperat ca masina il va tine si a tras sa-l prinda pe Vettel, dar si-a omorat cauciucurile si  pe final a venit abia pe locul 4.

În turul 8 al Marelui Premiu al Canadei, Lewis Hamilton a incercat sa-l depaseasca pe Jenson Button, care i-a inchis traiectoria si l-a forţat pe coechipierul sau sa atinga zidul de protectie al circuitului si sa abandoneze. In turul 37, Button a fost din nou protagonistul unui incident, dupa ce l-a lovit pe Fernando Alonso si l-a scos in decor. Monopostul spaniolului a ramas suspendat pe un vibrator, ceea ce a insemnat finalul cursei pentru pilotul de la Ferrari. Comisarii FIA au analizat cele două momente ale Grand Prix-ului de la Montreal dupa incheierea cursei si au ajuns la concluzia ca Button nu este vinovat de producerea accidentelor.

”Nu stiu ce sa spun. Nu l-am vazut pe Lewis, dar tot trebuie sa-i cer scuze. Aceasta cursa a fost o batalie. A trebuit să recupereaz mai multe locuri (la un moment dat era pe locul 21) si in ultimul tur Vettel a gresit şi eu am am avut ocazia si a obtinut o mare victorie”, a declarat Button.

Pilotul Jenson Button de la McLaren-Mercedes a castigat, duminica, la Montreal, Marele Premiu al Canadei, a saptea etapa a Campionatului Mondial de Formula 1, dupa ce l-a depasit în ultimul tur pe Sebastian Vettel de la Red Bull, care a trecut al doilea linia de sosire. Pe locul trei s-a clasat Mark Webber (Red Bull), iar pe patru a terminat Michael Schumacher (Mercedes GP). Au mai punctat Vitali Petrov (Lotus Renault) – locul 5, Felipe Massa (Ferrari) – locul 6, Kamui Kobayashi (Sauber) – locul 7, Jaime Alguersuari (Toro Rosso) – locul 8, Rubens Barrichello (Williams ) – locul 9 si Sebastien Buemi (Toro Rosso) – locul 10.

Aceasta a fost prima victorie a lui Button in actualul sezon si a doua cursa pe care Vettel nu o caştiga in 2011, dupa Marele Premiu al Chinei, in care a triumfat Lewis Hamilton. Inaintea MP Canadei, germanul de la Red Bull reusise trei succese consecutive.

Dupa sapte etape, Vettel (161 de puncte) continua sa aiba un avans linistitor in clasamentul pilotilor fata de Jenson Button (101 de puncte). Pe locul trei a urcat Mark Webber (94 de puncte), urmat de Hamilton (85 de puncte) si de Alonso (69 de puncte). La constructori, dominatia Red Bull (255 de puncte) a fost accentuata de cele 33 de puncte obţinute duminica. McLaren-Mercedes este pe locul doi, cu 186 de puncte, iar Ferrari pe trei, cu 101 puncte.

author avatar
Sebastian Stan
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger