AcasăSPORTEuropeanul de fotbal este in aer!

Europeanul de fotbal este in aer!

Angela Merkel si Iulia Timosenko, doi lideri europeni care au colaborat excelent

Fostul premier ucrainean poate arunca in aer turneul final din vara. In frunte cu Angela Merkel, liderii politici europeni cer Kievului sa schimbe urgent conditiile de detentie pentru Iulia Timosenko.

Angela Merkel si Iulia Timosenko, doi lideri europeni care au colaborat excelent

Arestata in octombrie 2011 si condamnata la 7 ani de inchisoare sub acuzatia de „abuz de putere”, Iulia Timosenko a intrat in greva foamei din data de 20 aprilie. Gestul radical se vrea un protest la adresa autoritatilor ucraineene, in special a presedintelui Viktor Ianukovici, de multi considerat vinovat moral pentru relele tratamente aplicate fostului premier in inchisoare.

Iulia Timosenko arata petele aparute pe mana stanga, in inchisoare

Asadar, cu 38 de zile ramase pana la startul turneului final, Ucraina se dezvaluie Europei cu un imens scandal politic. Cancelarul german Angela Merkel ameninta ca va boicota festivitatea de deschidere, aceeasi atitudine fiind adoptata si de Vaclav Klaus, presedintele Cehiei; Jose Manuel Barroso (presedintele CE) si comisarul european Vivianne Reding au anuntat, deja, ca nu vor calca prin Ucraina la vara. La toate aceste vesti proaste, administratia de la Kiev a reactionat in felul urmator: „Nu dorim sa ne gandim ca politicienii nemti sunt capabili sa reinvie metodele Razboiului Rece si ca vor incerca sa transforme sportul in ostatic politic”. Declaratia ii apartine lui Oleg Volosin, purtator de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe. Ca situatia este serioasa o demonstreaza si afirmatia facuta de Martin Kallen, director in cadrul UEFA. Acesta nu s-a ferit sa vorbeasca despre posibilitatea anularii Campionatului European de fotbal: „In caz extrem, Euro nu va fi mutat din Ucraina in Germania. Ar fi prea putin timp la dispozitie pentru a face asta. Turneul va fi amanat pentru un alt an”. Pana acum, Ucraina – tara coorganizatoare, alaturi de Polonia – a investit 9 miliarde de euro in infrastructura (stadioane, aeroporturi si trenuri de mare viteza) necesara organizarii Euro 2012.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
315 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger