AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuEsti suporter? Treci in duba!

Esti suporter? Treci in duba!

Plictisiti de pauza fortata, pe motiv de vacanta, neastamparatii suporteri ai fotbalului carpatin, afland ca vreo cateva companii de protestatari (compuse din pensionari, studenti, profesori, someri, epurati si alte categorii, oameni care de mai multe zile exprima nemultumirea multora fata de actualii guvernanti) s-au strans in Piata Universitatii (din pacate, nebagati in seama nici de contestatul presedinte cotrocenist, nici de premier), s-au adunat la iuteala si au dat fuga la umbra Intercontinentalului cu gand sa se alature acestora si sa-si satisfaca astfel arzatoarea dorinta de a sudui, a face taraboi si a arunca vreo cateva petarde in spinarea aprigilor pazitori ai ordinii publice, jandarmii.

Cum baietii cu uniforme de parastas, incarcate cu o multime de ustensile de potolit iesirile sturlubatice, ii au de clienti la mai toate meciurile din Capitala, la inceput nu prea i-au luat in seama, zicem noi cautand o scuza pentru felul nestingherit in care cativa insi, aparent „suporteri”, au fost lasati sa devasteze centrul Bucurestilor. Insa, mai la coada, cand era extrem de clar ca „baietilor rai” li s-a incins tarata in capatani si s-au pus pe spart geamuri si pe descompus istoricele pavaje ale doctorului Oprescu, transformandu-le in proiectile, detinatorii de pulane au urcat in pod democratia si s-au pus sa-i chelfaneasca folosind toate accesoriile din dotare. Obisnuiti cu luptele de strada, starnite invariabil atunci cand ies din stadioane cu capsa pusa, bravii suporteri n-au dat bir cu fugitii. Din contra. S-au luat de piept cu jandarmii, incercand sa-i biruie. Si, fie vorba intre noi, daca acestia nu chemau ajutoare si nu aruncau cu gaze de produs lacrimi si cu jeturi de apa, ii vedeam infranti ca pe nemti la Marasesti! Toate bune, pana aici. Era normal ca jandarmii sa-i linisteasca pe cei porniti sa faca rele, iar pe unii dintre ei, care au trecut la violente, sa-i adune, sa-i duca la politie ca sa fie trecuti la raboj si sa dea cu subsemnatul. Numai ca, uitand de drepturile oamenilor din tarisoara noastra, jandarmii au pornit o vanatoare fara discernamant impotriva tuturor suporterilor aflati prin Piata si pe strazile din jur, pe la gurile si in statiile de metrou si chiar prin holurile blocurilor. Cum dadeau cu ochii de ei, chiar daca nu incalcasera vreun articol din lege privitor la ordinea publica, ii gabjeau si-i aruncau in dube, dupa care le mai si tranteau cate-un sut in bazoane, lovitura atat maiastra si precisa, incat, dac-ar fi fost vizionata de alde Mutu, in mod sigur vedetelor noastre li s-ar fi pus pe inima de invidie. Mai mult, unor tineri ce-si declarau apartenenta la un site de cultura, si fara a avea vreo legatura cu violentele stradale ori cu „suporterii” recalcitranti, jandarmii, „pontosi”, le-au recomandat, ajutandu-i „cu blandete”, sa urce in duba, cu tot cu… site!

Asadar, din pacate, din prea mult zel ori prea multa prostie, s-a ajuns la punerea in practica a povestii lui Ivan Turbinca, in versiune damboviteana. Adica: „Esti suporter? Treci in duba!”.

Incepand de vineri, 27 ianuarie, ziarul” National” iti ofera, la doar 9,9 lei, volumul „Din cronicile unui microbist” – o colectie de pamflete a scriitorului si gazetarului sportiv Dan Claudiu Tanasescu. Volumul va fi distribuit gratuit abonatilor „National”

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger