AcasăSPORT“Efectul Netflix” în Formula 1

“Efectul Netflix” în Formula 1

Baza de fani a F1 se schimbă - iar "efectul Netflix" este doar o parte din această schimbare

De la lansarea sa în 2019, documentarul Netflix „Formula 1: Drive to Survive” a fost creditat cu totul, de la a ajuta F1 să pătrundă în SUA până la întinerirea sportului în sine. Dar aceste narațiuni nu numai că simplifică prea mult impactul Netflix asupra F1, dar eclipsează o schimbare mai amplă a modului în care fanii se implică în “Marele Circ”.

Susținătorii „efectului Netflix” indică adesea un sondaj realizat în 2022, care a arătat că 28% dintre adulții americani se considerau fani ai F1, mai mult de jumătate dintre ei atribuind acest lucru serialelor „Drive to Survive”.

Ar însemna că există un număr incredibil de 72 de milioane de fani F1 numai în SUA, notează CNBC. Poate și mai incredibil, ar putea însemna că aproape 71 de milioane dintre aceștia nu urmăresc de fapt cursele în sine.

ESPN, care deține drepturile exclusive de difuzare a F1 în SUA, a înregistrat o medie de 1,1 milioane de telespectatori pe cursă în 2023, mai puțin decât IndyCar și mai puțin de o treime din audiența NASCAR.

Una dintre explicațiile pentru care popularitatea emisiunii nu s-a tradus direct în cifrele de vizionare a F1 este faptul că în America de Nord cursele nu se desfășoară întotdeauna în timpul zilei.

Totuși, acest argument nu stă în picioare dacă ne gândim că doar 2 milioane de americani au urmărit Marele Premiu de la Miami din 2023. Realitatea este că impactul emisiunii asupra cifrelor de telespectatori F1 a fost mai mic decât sugerează titlurile de presă. O analiză Nielsen a trecerii de la „Drive to Survive” la cursele în sine arată că Netflix a adăugat aproximativ 360.000 de noi telespectatori la Marele Premiu de la Miami din 2021.

Dar cifrele referitoare la curse reprezintă o măsură slabă a efectului Netflix. Adevăratul impact al emisiunii nu a constat în convingerea a 360.000 de americani să urmărească cursele, ci în transformarea în fani F1 a 71 de milioane de americani care nu se uită la curse.

Echipele de F1 au devenit creatori de conținut în sine.

Găsirea unor noi modalități de a atrage fanii pe diferite platforme sociale va fi crucială pentru creșterea sportului pe piețele globale. Deși semnificativă, raza de acțiune a Netflix este concentrată într-o mână de țări, 37% dintre noii fani „Drive to Survive” provenind din SUA, 12% din Marea Britanie și 9% din Australia, potrivit Buzz Radar.

Pentru a trece în noi teritorii, echipele își aliniază strategia de social media cu calendarul lor  global. În perioada premergătoare Marelui Premiu al Chinei de la începutul acestei luni, F1 s-a lansat pe BiliBili și Kuaishou, echivalentele chinezești ale YouTube și Instagram.

De asemenea, influcenceri precum Toni Cowan-Brown, comentator și creator de conținut F1, implică noi generații de fani, în timp ce agenții de creație, cum ar fi Parc Fermé, au fost înființate pentru a arăta „poveștile umane și stilul de viață al sporturilor cu motor”.

Liberty Media, proprietarul Formulei 1, a contribuit la această creștere, relaxând regulile de licențiere notorii și stricte care, odată, îi împiedicau pe piloți să posteze fotografii din paddock pe propriile rețele de socializare.

Menținerea acestor noi audiențe angajate fără a-i înstrăina pe tradiționaliștii F1 va fi una dintre cele mai mari provocări ale sportului în următorul deceniu. Dacă va reuși, nu va trebui să mulțumească doar Netflix, ci și noilor sale vedete din rețelele sociale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
432 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger