AcasăSPORTDopajul in 2013 - soc dupa depistarea pozitiva a lui Tyson Gay...

Dopajul in 2013 – soc dupa depistarea pozitiva a lui Tyson Gay si Asafa Powell

Sprintul mondial a fost afectat in 2013 de cazurile de dopaj ale americanului Tyson Gay si jamaicanului Asafa Powell, ocupantii locurilor doi si patru in topul celor mai rapizi atleti din istorie pe distanta de 100 de metri.

In ciclism, 2013 a fost anul dezvaluirilor publice ale lui Lance Armstrong, Jan Ullrich, castigatorul Turului Frantei in 1997, si Stuart O’Grady, co-recordman de participari in Marea Bucla.

Ianuarie

18 ianuarie – Ciclism: „Da, m-am dopat”, i-a raspuns Lance Armstrong celebrei Oprah Winfrey. Texanul a marturisit pentru prima data in public ca a folosit produse dopante, in special pentru a castiga cele sapte titluri in Turul Frantei. „Dopajul era o parte din ciclism. Cocktailul meu era compus din EPO, transfuzii si testosteron”, a explicat el, mentionand ca a folosit si hormoni de crestere si cortizon.

Martie

8 martie – Atletism: Sase noi cazuri de dopaj au fost descoperite dupa o noua analiza a esantioanelor de la Campionatele Mondiale din 2005. Sportivii in cauza sunt belarusul Andrei Mihnevici, compatriotii sai Ivan Tihon si Vadim Deviatovski, atletele rusoaice Tatiana Kotova si Olga Kuzenkova si belarusa Nadzeia Astapciuk.

14 martie – Natatie: Sportiva rusa Ksenia Moskvina, detinatoare a recordului european in proba de 100 metri spate in bazin scurt, a fost suspendata sase ani pentru nerespectarea codului antidoping.

Aprilie

18 aprilie – Atletism: Americanul Shawn Crawford, campion olimpic in proba de 200 de metri in 2004, a fost suspendat doi ani de Agentia Americana Antidoping pentru ca a incalcat regulile privind anuntarea locului in care se afla in scopul efectuarii eventualelor controale antidoping. Tot din atletism au mai fost suspendati pentru dopaj italianul Alex Schwazer (campion olimpic la 50 kilometri mars in 2008) si rusoaica Daria Pishalnikova (“argint” la Olimpiada de la Londra).

Mai

3 mai – Atletism: Sportiva turca Asli Cakir Alptekin, campioana olimpica la 1.500 de metri, a fost gasita vinovata de dopaj in baza anomaliilor din pasaportul sau biologic.

24 mai – Ciclism: Danilo Di Luca a fost depistat pozitiv cu EPO, inainte de startul Turului Italiei. Initial suspendat provizoriu, el a primit interdictie pe viata in data de 5 decembrie.

Iunie

3 iunie – Ciclism: Italianul Mauro Santambrogio a fost depistat pozitiv cu EPO in Turul Italiei si a fost suspendat provizoriu.

13 iunie – Atletism: Sportiva jamaicana Dominique Blake, rezerva in stafeta de 4×400 metri la Jocurile Olimpice de la Londra, a fost suspendata sase ani dupa ce a fost depistata pozitiv cu metilhexanamina.

15 iunie – Atletism: Veronica Campbell-Brown (Jamaica) a fost depistata pozitiv cu un diuretic interzis. Campioana mondiala in proba de 200 de metri nu a mai participat la CM din 2013.

22 iunie – Ciclism: Dupa ani de negare, Jan Ullrich, singurul castigator german al Turului Frantei (1997), a recunoscut ca s-a dopat cu ajutorul medicului spaniol Eufemiano Fuentes.

24 iunie – Ciclism: Laurent Jalabert (foto jos) a folosit EPO la Turul Frantei 1998, cel al scandalului Festina, cand concura pentru echipa ONCE, a dezvaluit cotidianul L’Equipe.

Iulie

14 iulie – Atletism: Soc in lumea atletismului, dupa anuntul privind depistarea pozitiva a americanului Tyson Gay si a jamaicanului Asafa Powell, ocupantii locurilor doi (Gay – 9.69) si patru (Powell – 9.72) in topul celor mai rapizi atleti din istorie pe distanta de 100 de metri.

23 iulie – Ciclism: Australianul Stuart O’Grady, 39 de ani, a marturisit ca a folosit EPO inainte de editia din 1998 a Turului Frantei, la care a castigat o etapa si a purtat tricoul galben trei zile.

24 iulie – Ciclism: O comisie de ancheta a Senatului francez a publicat lista rutierilor care au recurs la EPO in Turul Frantei, in 1998 si 1999. Printre ei se numara Marco Pantani, Jan Ullrich, Laurent Jalabert, Abraham Olano, Erik Zabel, Mario Cipollini, Andrea Tafi si Jacky Durand.

25 iulie – Tenis: Sarbul Viktor Troicki, locul 53 mondial, a fost suspendat 18 luni. La 15 aprilie, tenismanul a refuzat sa se supuna unui control sangvin la turneul de la Monte Carlo.

August

5 august – Baseball: Vedeta echipei New York Yankees, Alex Rodriguez (foto jos), si alti 12 jucatori din Liga nord-americana (MLB) au fost suspendati pentru dopaj. Rodriguez a fost suspendat 211 meciuri pentru legaturile cu o clinica din Florida suspectata ca ar fi la baza unei retele de trafic de produse dopante.

Septembrie

16 septembrie – Tenis: Marin Cilici, 24 de ani, a fost suspendat noua luni de federatia internationala, dupa ce a fost depistat pozitiv cu stimulenti la turneul de la Munchen. Croatul era atunci numarul 24 mondial.

20 septembrie – Atletism: Sapte atleti au fost depistati pozitiv la Campionatele Mondiale de la Moscova.

Octombrie

4 octombrie – Atletism: Agentia Americana Antidoping (USADA) a anuntat ca americanca Jillian Camarena-Williams, medaliata cu bronz la aruncarea greutatii la Campionatele Mondiale din 2011, a fost suspendata sase luni pentru dopaj.

22 octombrie – Rugby: Cinci jucatori din liga profesionista engleza de rugby Premiership au fost depistati pozitiv cu droguri recreationale, in urma unor controale efectuate in sezonul 2012/2013.

Decembrie

5 decembrie – Ciclism: Italianul Danilo Di Luca, depistat pozitiv in luna mai, a fost suspendat pe viata, de catre o instanta a Comitetului Olimpic Italian

13 decembrie – Fotbal: Fundasul formatiei Sassuolo, Francesco Acerbi, a fost suspendat provizoriu, dupa ce a fost depistat pozitiv cu un produs folosit pentru a-si trata o tumoare la testicule.

14 decembrie – Lupte: Iranianul Amir Aziz Ali Akbari a fost suspendat pe viata, dupa ce a fost depistat pozitiv cu steroizi anabolizanti la Campionatele Mondiale de la Budapesta, unde a castigat medalia de aur la categoria -120 kg.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger