AcasăSPORTDoliu în lumea sportului românesc. A murit Ana Pascu, „doamna scrimei românești”

Doliu în lumea sportului românesc. A murit Ana Pascu, „doamna scrimei românești”

Doliu în lumea sportului românesc. A murit Ana Pascu, „doamna scrimei românești” (sursa foto: Federația Română de Scrimă/Facebook)

O veste rea a lovit lumea sportului din România. S-a aflat că fosta mare scrimeră Ana Pascu s-a stins la vârsta de 77 de ani.

„O veste tristă a marcat lumea sportului românesc. În această seară ne-a părăsit Ana Pascu, „doamna scrimei românești”, persoana de care se leagă succesele scrimei din țara noastră în ultimii 35 de ani”, sună mesajul postat în seara zilei de miercuri, 6 aprilie, pe pagina de Facebook a clubului Steaua București. „Clubul Steaua București transmite sincere condoleanțe familiei, surorii sale și tuturor celor apropiați. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se mai notează în mesajul prin care se anunță plecarea din lumea celor vii a fostei scrimere.

Federația Română de Scrimă: Decenii la rând, Ana Pascu a creat strategia scrimei românești

De asemenea, pe pagina de Facebook a Federației Române de Scrimă (FRS) s-a transmis un mesaj emoționant, în care se anunță decesul Anei Pascu. „Erou cu mască, Ana Pascu a cunoscut succesul și gloria. Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care echipa a însemnat totul.

Ana Pascu a reprezentat România la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat două medalii de bronz. La Campionatele Mondiale a câștigat aurul la juniori în 1963 după care, la seniori, a urcat de 7 ori pe podiumul suprem: aur cu echipa la Havana 1969, argint la echipe 1970 și de cinci ori a luat bronz 1967, 1971, 1973, 1974, 1975.

Cariera remarcabilă de sportiv a fost urmată de una impresionantă ca președinte de Federație, vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă. Decenii la rând, Ana Pascu a creat strategia scrimei românești și dezvoltarea acesteia. Ana Pascu a condus Federația Română de Scrimă între 1982 -2013, record de longevitate în România, timp în care s-au cucerit 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale și 68 la Campionatele Europene.

La nivel internațional, Ana Pascu a fost membră a Comisiei de Regulament FIE, între 1984-1988, a Comisiei de Arbitraj FIE, între 1988-1996, a Comitetului Executiv FIE, între 1996-2004 și vicepreședinte al FIE, între 2004-2021”, au transmis, între altele, reprezentanții FRS.

475 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger