AcasăSPORTDjokovic e campion la Wimbledon si lider mondial - VIDEO

Djokovic e campion la Wimbledon si lider mondial – VIDEO

Sarbul Novak Djokovic a devenit noul lider al clasamentului mondial de tenis, dupa ce a castigat, pentru prima data, turneul de la Wimbledon.

La mai bine de sapte ani de cand elvetianul Roger Federer si spaniolul Rafael Nadal au pus stapanire pe circuitul ATP, tenisul mondial masculin are un nou rege: sarbul Novak Djokovic. Parcursul fenomenal din 2011, 48 de victorii si o singura infrangere, l-au transformat pe Djokovic in noul lider al ierarhiei ATP.

Ultima victorie a fost si cea mai dulce. Avand deja fotoliul de lider asigurat, Djokovic a evoluat fara complexe in finala cu Rafael Nadal de la Wimbledon si s-a impus, cu 6-4, 6-1, 1-6, 6-3, dupa un meci care a durat 148 de minute.

A 28-a disputa dintre Djokovic si Nadal a inceput intr-un ritm echilibrat, cei doi jucatori mergand cap la cap pana spre finalul setului inaugural. La 5-4 pentru el, sarbul a fructificat prima sansa de break a meciului si a castigat primul set, cu 6-4.

A urmat cate un 6-1 de fiecare parte si un act al patrulea controlat in mare masura de acelasi Djokovic. Sarbul s-a distantat la 2-0, a fost egalat, dar a facut un nou break, la 4-3 pentru el si a pus capat disputei cu un backhand slice de zile mari, dupa un serviciu care l-a trimis pe Nadal spre tribuna.

A fost a cincea finala castigata de Djokovic in 2011, impotriva lui Nadal, dupa cele de la Indian Wells, Miami, Madrid si Roma si al 12-lea meci castigat de sarb dintre cele 28 jucate impotriva ibericului. Sarbul a castigat al treilea Mare Slem din cariera, dupa ce s-a impus la Australian Open in 2008 si anul acesta. Nadal a pierdut a treia dintre cele 13 finale de Mare Slem jucate. Toate cele trei finale de Mare Slem pierdute de Nadal au fost la Wimbledon.

Victoria de la Wimbledon i-a adus lui Djokovic un cec de 1,1 milioane de lire sterline, in timp ce Nadal ramane cu 550.000 de lire sterline. Succesul de la Londra ii permite sarbului sa ia un avans considerabil in clasamentul ATP. In acest moment, Djokovic a ajuns la 13.285 de puncte, in timp ce Nadal a pierdut 800 de puncte si a ajuns la 11.270 de puncte.

Cu aceasta a treia victorie intr-un Grand Slam, Djokovic confirmă ca este cel mai bun jucator ATP, iar incepand de luni va fi si noul lider al clasamentului mondial. Victoria de la Wimbledon reprezinta implinirea unui vis pentru jucatorul belgradean, care a inceput tenisul la patru ani. „Este foarte greu sa-mi descriu emotiile, este cea mai mare zi a vietii mele. Este turneul meu preferat, primul pe care l-am urmsrit, cel pe care am visat mereu ss-l castig”, a declarat Djokovic. „Contra celui mai bun jucator din lume, care a castigat aici de doua ori si care m-a invins mereu in marile meciuri, trebuia sa fiu la cel mai inalt nivel si cred ca am jucat cea mai buna partida pe iarba din cariera„, a spus sarbul.

Altfel, este a treia finala din 13 pe care Rafa Nadal o pierde intr-un Grand Slam, de fiecare data la Wimbledon, unde s-a impus in 2008 si 2010 si a pierdut in fata lui Federer in 2006 si 2007. „Cand am castigat prima oara la Wimbledon a fost extrem de emotionant, asa ca imi pot imagina ce simte Novak. Este o zi specială pentru el”, a declarat Nadal. Dupa victoria cehoaicei Petra Kvitova la feminin, succesul lui „Nole” Djokovic este a doua mare premiera in acest week-end si vine tot din Europa de Est.

[youtube]MN-952SoLmY[/youtube]

author avatar
Cristi Ionita
670 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger