AcasăSPORTDilema iubitorilor de rugby - Turneul celor Sase Natiuni? Mai degraba Turneul...

Dilema iubitorilor de rugby – Turneul celor Sase Natiuni? Mai degraba Turneul celor 24 de Natiuni!

Considerat pana nu de mult un exemplu de atitudine si prestanta, Turneul celor Sase Natiuni la rugby tinde sa devina o gluma nefericita daca ne gandim ca participantele au folosit in prima etapa din actuala editie jucatori din nu mai putin de 24 de tari.

Cand spui Turneul celor Sase Natiuni, spui Anglia, Irlanda, Scotia, Tara Galilor, Franta si Italia, dar din acest an spui si SUA, Noua Zeelanda, Germania, Africa de Sud, Samoa, Zimbabwe, Olanda, Australia, Israel, Tonga, Canada, Argentina, Fiji, Belgia, Coasta de Fildes, Zair, Burkina Faso sau Insulele Wallis si Futuna, caci naturalizarile sunt din ce in ce mai la ordinea zilei.

Campioana naturalizarilor este Scotia, formatie care a avut 12 jucatori „straini” in lotul de 23 de rugbisti cu care a abordat meciul cu Anglia, pierdut cu 18-38. 7 dintre jucatorii care au evoluat pentru Scotia s-au nascut in … Anglia, dar trupa antrenata de australianul Scott Johnson s-a bazat inclusiv pe olandezul Tim Visser sau americanul Tommy Seymour.

Tara Galilor, campioana en-titre, a avut noua jucatori „straini” in lotul cu care a abordat meciul cu Irlanda, pierdut cu 22-30. Una dintre vedetele galezilor este inchizatorul Toby Faletau, jucator nascut in Tonga.

Italia a produs marea surpriza a primei runde, 23-18 cu Franta, insa 13 dintre punctele italienilor au fost reusite de argentinienii Martin Castrogiovanni si Sergio Parisse plus australianul Kris Burton.

Victoria Squadrei Azzura este si mai importanta daca ne gandim ca din echipa Frantei nu a lipsit Thierry Dusautoir, cel mai bun rugbist al lumii din 2011, jucator nascut in Coasta de Fildes.

De altfel, Alin Petrache, presedintele Federatiei Romane de Rugby, a pus si el ascensiunea Italiei pe seama importurilor precizand ca „cei 32 de milioane de euro incasati pentru fiecare participare la Turneul celor Sase Natiuni ii ajuta pe italieni inclusiva sa naturalizeze jucatori de top care isi aduc aminte subit ca au avut vreo bunica sau strabunica italianca”.

Interesant este ca Romania a avut si ea un jucator de un asemenea nivel, Cristian Stoica evoluand pentru Italia in Turneul celor Sase Natiuni, in perioada 2000-2006.

author avatar
Cristi Ionita
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger