AcasăSPORTDezastru total: si echipa feminina rateaza participarea la Olimpiada!

Dezastru total: si echipa feminina rateaza participarea la Olimpiada!

Candva o natiune care dadea ora exacta in gimnastica feminina, acum Romania a ajuns sa priveasca de jos in sus la sportivele din Belgia, Germania, Elvetia si chiar Australia.

De neconceput, dar aceste tari, plus Brazilia si Franta, au intrecut echipa noastra in concursul desfasurat weekend-ul acesta la Rio de Janeiro. In componenta Diana Bulimar, Maria Holbura, Catalina Ponor, Dora Vulca, Anamaria Ocolisan si Silvia Zarzu, plus staff-ul tehnic alcatuit din antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa si Maria Fumea, lotul Romaniei de gimnastica s-a clasat pe 7, din 8 formatii inscrise in turneu; ce consolare, Ponor si Bulimar s-au dovedit mai bune decat rivalele din Coreea de Sud!
Aceasta contraperformanta survine dupa ce si baietii au ratat, sambata, calificarea la Olimpiada.

Gimnastica artistica este sportul care a adus Romaniei cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice – 25 de aur, 20 de argint si 26 de bronz.

Alin Petrache darama mituri

Decat sa piarda timpul si resursele si-asa limitate prin Brazilia, Federatia Romana de Gimnastica mai bine investea in junioarele de la Deva. Cam asta sugereaza ca ar trebui facut si Alin Petrache, presedintele COSR, care, in plus, vrea sa vada ca vor fi si vinovati trasi la raspundere pentru esecul din Brazilia: „Este un rezultat dezastruos, cel mai prost moment prin care trece gimnastica romaneasca in 48 de ani. Solutii exista intotdeauna, FRG ar trebuie sa treaca la un proiect pe termen lung, ceea ce nu se intampla in sportul romanesc de 26 de ani incoace (…). Nu stiu ce ar insemna intoarcerea lui Bellu si Bitang, pentru ca au fost acolo cu titulatura de antrenori voluntari. Nu stiu nici ce inseamna titulatura de antrenori voluntari. Voluntar inseamna ca nu esti remunerat, dar asta inseamna ca ai niste obligatii”.

Octavian Bellu: „Daca se doreste un tap ispasitor, ma ofer eu”

S-a ocupat de pregatirea fetelor pentru turneul de calificare, insa nu a dorit sa mearga la Rio, preferand sa-si anunte …iesirea la pensie. „Daca se doreste neaparat un tap ispasitor, ma ofer eu. Indiferent cum privesti situatia, tot Bellu si Bitang sunt vinovati. Rezultatul era previzibil. Aceste fetite care trebuiau sa-si depaseasca limitele au mers accidentate, cu infiltratii, la unele erau accidentari mai vechi, iar altele reveneau dupa pauze mai vechi. Eu zic din 2000, de la Atlanta, ca lucrurile se vor stinge. Si la Atlanta am fost la limita, iar in 2012, la Londra, daca nu se intorceau Catalina Ponor si Sandra Izbasa, lucrurile stateau la fel de prost”, a conchis Bellu.

Mai vor fetele sa faca gimnastica?

Iata o intrebare pe care si-o pune si Octavian Bellu. Parerea reputatului antrenor este ca noua generatie de copii nu isi mai doreste sa faca gimnastica: „Am semne de intrebare in ceea ce priveste fetele care ajung la lot. Eu am impresia ca nu-si doresc sa faca performanta, ca nu le place acest sport. Eu nu pot sa dau sfaturi, acum sunt in afara fenomenului. Alaturi de Mariana Bitang, am vrut sa dau o mana de ajutor, dar nu am avut pe cine ajuta. Nu poti sa merg la infinit cu niste fetite care sunt la lot doar pentru ca au varsta. Daca nu se va schimba ceva, o sa fie si mai rau”.
Referitor la posibilitatea de reveni la lot, antrenorul cu 39 de medalii olimpice in palmares spune ca se pune problema sa se mai intample asta: „Din 17 februarie sunt la pensie. Nu vom reveni. Imi pare rau ca am revenit si acum, dar a fost o rugaminte din partea gimnastelor mai in varsta, care doreau sa vin sa le ajut. Dar nu am avut pe cine pentru ca ele erau mai mult prin spitale”.

Ponor se gandeste la Tokyo 2020

Aparent fara legatura cu Romania, merita amintita victoria la individual a Oksanei Susovitina, care s-a calificat la a saptea sa Olimpiada, desi peste fix doua luni va implini varsta de 41 de ani!
Probabil impresionata de performanta uzbecei, Catalina Ponor anunta ca nu se gandeste la retragerea din activitate. Nici n-ar avea de ce s-o faca, dovada cazul Susovitina, care amana cu succes momentul pensionarii.
„Nu stiu ce va fi de acum inainte, dar vreau sa multumesc tuturor pentru incurajari si in special publicului brazilian, care mi-a scandat numele. A fost unul dintre cele mai frumoase momente din cariera mea, o senzatie pe care nu am mai trait-o de ceva timp. Din pacate, o zi trista pentru noi, Romania nu s-a calificat la Jocurile Olimpice. Pentru mine a fost cu atat mai trist cu cat am revenit special ca sa concurez la Rio. Am luptat pentru aceasta echipa pana la final si am vrut sa arat ca, daca iti propui sa faci ceva, vei reusi sa atingi acel obiectiv. Si da, inca mai pot sa concurez! In ciuda varstei, eu, Catalina Ponor, mai pot face gimnastica la nivel inalt”, a anuntat romanca la finalul concursului de duminica.

author avatar
National
197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger