AcasăSPORTDemisie sonoră la Federația de Gimnastică, după ce FRG a cerut donații:...

Demisie sonoră la Federația de Gimnastică, după ce FRG a cerut donații: „Intru în pământ de ruşine când mă sună colegi din toată lumea”

(sursa foto: ziare.com)

Gimnastica autohtonă a adus, ani la rând, succese și medalii României, prin eforturile și dăruirea unor sportivi cu nume cunoscute nu doar în țară, ci și în străinătate. Competițiile la care au participat gimnaștii români au fost urmărite cu mare interes de foarte mulți română, de toate vârstele.

Mai nou, însă, s-a aflat că unul dintre numele cunoscute din cadrul Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, președinte de onoare al FRG-ului, a decis să renunțe la această postură. Totul, la câteva zile după ce Federația Română de Gimnastică lansase un „apel la solidaritate”, prin forma unor donații, pentru ca sportivii să poată participa la unele competiții internaționale.

„Intru în pământ de ruşine când mă sună colegi din toată lumea gimnasticii mondiale şi mă întreabă cu cuvinte (frumos alese) dacă pot dona ceva pentru cei care cândva le erau idoli”, transmite Adrian Stoica.Acesta anunță că demisionează „din profunda ruşine”.

Mesajul transmis de către Adrian Stoica poate fi citit, integral, în cele ce urmează:

„Stimaţi colegi din lumea gimnasticii, stimată conducere a FRG, stimaţi iubitori ai sportului,

În anul 2017, după 42 de de ani în slujba Federaţiei Române de Gimnastică, am ales să mă retrag simţind şi acceptând dorinţă de schimbare, de oameni noi cu o viziune proaspătă, cu planuri măreţe de marketing şi atragere de finanţări cum nu s-au mai văzut. Am acceptat atunci cu decenţă că este timpul să nu mai candidez la un nou mandat de Preşedinte şi m-am retras, laşând loc generaţiilor mai tinere, care am sperat că vor aduce o viziune de dezvoltare pentru viitor, mai adaptată provocărilor actuale, care nu au fost şi nu sunt puţine.

În toţi aceşti ani, nu aţi citit sau auzit nicun comentariu negativ din partea mea. Am considerat că este un nou început care are nevoie de timp, de acomodare şi în orice caz, nu de critici sau de beţe în roate. Aş fi avut multe sfaturi pentru noul val, culese din alte timpuri ale gimnasticii româneşti şi internaţionale, unele primite la rândul meu de la MIli Simionescu sau Nicoalae Vieru – predecesorii mei care au scris istorie în acest sport – dar nu m-a întrebat nimeni şi atunci am gândit că e mai bine să le ţin pentru mine. Le ţin în continuare că oricum nu ar mai fi de mare folos acum.

Anul retragerii mele din funcţia de preşedinte al FRG a coincis cu anul organizării Campionatului European de Gimnastică de la Cluj şi în special datorită acestui eveniment unic în gimnastica României ultimilor 50 de ani, organizat exemplar de o mână de oameni inimoşi, am reuşit să lăsăm conturile FRG la un maxim istoric – aproximativ 600.000 Euro din venituri proprii, pe lângă sumele primite anual de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi COSR, care de altfel ne-au asigurat mereu pregătirea şi participarea la compeţii. Nu am avut salarii mari niciunii dintre noi şi mai ales nici antrenorii din ţară… era loc de mult, mult mai bine, dar atâta s-a putut, atât putea România în acele timpuri, atâta am putut face noi cei de atunci.

Trăiesc în aceste zile însă o ruşine care mă pune în situaţia să îmi recapăt glasul, macar cât să spun că nu vreau să mai am nimic de-a face cu o instituţie care cândva a fost o emblema internaţională, cu o şcoală care a dat peste jumătate de secol ora exacta în gimnastica mondială şi care a dus steagul României sus mulţi ani după ce ne-a lovit tranziţia, politizarea şi subfinanţarea sportului… mai spun o data: cu oameni inimoşi, dedicaţi, pasionaţi care trăiau şi respirau gimnastica. Unii încă o fac, dar probabil că din ce în ce mai puţini… pe cale de dispariţie.

Viitorul ţine de noi (colectiv), de voi cei mai tineri mai ales, dar şi de multe variabile. Trecutul însă pentru mine este sacrosant şi intru în pământ de ruşine când mă sună colegi din toată lumea gimnasticii mondiale şi mă întreabă cu cuvinte (frumos alese) dacă pot dona ceva pentru cei care cândva le erau idoli.

Un ultim gând de la un om mai bătrân: mândria trecutului şi onoarea prezentului nu pot fi înlocuite cu ghiocei (poziţia, nu floarea!), aşa cum nu poţi face salt înainte din genunchi, iar atragerea de fonduri şi un marketing corect pentru dezvoltare nu pot fi înlocuite cu cerşeală.

Stimata conducere a FRG, vă rog să acceptaţi cu aceeaşi ruşine demisia mea izvorâtă din profunda ruşine”, se transmite într-un mesaj semnat de Adrian Stoica, postat de către jurnalista Alina Alexoi, ofiţer de presă al COSR, pe pagina acesteia de Facebook, în dimineața zilei de 15 martie.

Reacția ministrului Eduard Novak – trimitere la rectificarea bugetară din vară

Zilele trecute, mai precis pe 13 martie, ministrul Sportului din Guvernul Ciucă, Eduard Novak, reacționase pe Facebook la postarea Federației Române de Gimnastică, privind apelul la solidaritate cu scopul obținerii de donații.

Iată, integral, mesajul ministrului Eduard Novak:

Pentru că am primit, din partea presei, solicitări să ofer un punct de vedere referitor la postarea Federației Române de Gimnastică prin care inițiază un apel la solidaritate cu scopul obținerii de donații pentru a completa bugetul repartizat de Ministerul Sportului, doresc să fac următoarele precizări:

– Îngrijorarea pe care Federația Română de Gimnastică o aduce în atenție este referitoare la bugetul pentru a doua parte a sezonului. În iunie este Rectificare Bugetară, situație care, la fel ca anul trecut, va mai aduce fonduri către Federație.

– La sfârșitul anului 2021, suma pe care a avut-o disponibilă Federația Română de Gimnastică a fost de 7,500 mii lei, primită în două tranșe: 4500 mii la începutul anului și 3000 mii după rectificarea bugetară. De remarcat că anul acesta, prima tranșă de buget pentru FR Gimnastică este de 4850 mii lei, mai mare decât anul trecutul cu 350 mii lei.
– Comitetul Olimpic Sportiv Român a micșorat finanțarea, din cauză că Federația Română de Gimnastică nu a avut rezultate la Jocurile Olimpice. În perioada 2017- 2021, finanțarea totală a FR Gimnastică din partea Ministerului Sportului și a Comitetului Olimpic Sportiv Român a fost de 38,189,365.47 lei.
– Am declarat în repetate rânduri că reclădirea Gimnasticii ca un sport de referință pentru România este o prioritate pentru mine și pentru Ministerul Sportului. Din acest motiv, Strategia Națională pentru Sport va avea în vedere dezvoltarea și consolidarea unor Centre Regionale, care să ridice valoarea acestui sport, bazându-se pe studii, resursă umană, experiență, nu pe noroc și pe câteva vârfuri.
– Lucrăm pentru încurajarea sponsorizărilor și asocierea eficientă a unor branduri mari cu nume valoroase ale Sportului. Însă sponsorizările nu sunt acte de binefacere, ci parteneriate durabile, iar eforturile noastre se vor canaliza spre o lege a sponsorizării mai atractivă pentru mediul de afaceri. Eforturile noastre trebuie dublate de cele ale federațiilor, care să convingă sponsorii, prin performanțe și proiecte serioase.
– Solidaritatea este un prețios principiu moral și sportiv. Paralela între război și suferința pe care o produce atâtor oameni nevinovați, pe de o parte, și dificultățile inerente din lumea sportului nu este cea mai potrivită modalitate de raportare la niciuna dintre cele două realități.

Mesajul de la care a plecat totul

Totul a pornit în 11 martie, când Federația Română de Gimnastică anunța că „este într-o situație critică în acest an competițional, extrem de important pentru calificarea la JO de la Paris”, susținând că nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene și Campionatele Mondiale de gimnastică artistică și făcând un „apel la solidaritate”.

Iată mesajul postat pe pagina oficială a FRG-ului:

„Apel la solidaritate

Federația Română de Gimnastică este într-o situație critică în acest an competițional, extrem de important pentru calificarea la JO de la Paris.
Cu un buget foarte mic alocat de Ministerul Sportului pentru 2022, 4.850 mii lei, FRG nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene (11-21.08) și Campionatele Mondiale de gimnastică artistică (29.10-6.11, Liverpool), întreceri care reprezintă etape de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, dar și pentru deplasarea componenților lotului de gimnastică aerobică, în Statele Unite la Jocurile Mondiale (7-17.07, Birmingham).
Suma alocată în acest an este mai mica cu 35% față de bugetul primit în 2021 (7.500 mii lei) în condițiile în care anul trecut, din cauza pandemiei, multe dintre competițiile internaționale au fost anulate.
FRG apreciază eforturile făcute de COSR și MS, principalii finanțatori ai federației, pentru susținerea gimnasticii și a înaintat cereri de finanțare celor două foruri, dar apelează, în același timp și la donații naționale și internaționale.
„Suntem într-o situație total nefavorabilă, având în vedere situația care a fost și războiul din Ucraina. Sunt în fața noastră zeci de ONG-uri care ajută copii, care au cauze dureroase de sărăcie și probleme sociale.
Și noi suntem într-o situație la fel de dureroasă, însă, pe domeniul nostru de activitate, confruntându-ne cu o subfinanțare istorică. Este singurul apel pe care îl facem – ne dorim ca lumea să încerce să vadă dacă rezonează. Nu cerem nimic altceva. Situația este gravă. Revenirea în elita gimnasticii mondiale nu se poate realiza fără participarea la competițiile organizate de FIG. Iar în acest moment suntem în situația ca loturile României să nu-și poată urma programul competitional din cauza lipsei fondurilor”- Carmencita Constantin- Președinte FR Gimnastică
Poți dona direct (https://donatii.frgimnastica.com/donatii-pf.html), sau prin redirecționare (https://donatii.frgimnastica.com/redirectionare-pf.html) pentru campionii de azi și de mâine! Contributia ta va ajunge la cauza aleasă!”

author avatar
Andrei Coman
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger