AcasăSPORTDecizie finala: Festivalului Olimpic 2013, organizat in Romania

Decizie finala: Festivalului Olimpic 2013, organizat in Romania

Comitetul Olimpic European a decis, joi, in cadrul Adunarii Generale, sa acorde Romaniei acceptul final pentru a organiza editia de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Potrivit comunicatului remis, vineri, aceasta decizie a venit ca urmare a faptului ca dezvoltarea infrastructurii turistice si sportive pe Valea Prahovei este intr-un stadiu avansat, iar statiunile montane sunt pregatite sa gazduiasca un astfel de eveniment.

La Adunarea Generala de la Soci (Rusia) au participat, printre altii, Jacques Rogge, presedintele Comitetului Olimpic International, Patrick Joseph Hickey, presedintele Comitetului Olimpic European, Alexander Zhukov, vicepremierul Rusiei, Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, si George Scripcaru, presedintele Comitetului de Organizare al FOTE 2013.

In cadrul Adunarii Generale, reprezentantii Comitetului de Organizare al FOTE 2013 au prezentat raportul de progres privind stadiul pregatirii Romaniei din punctul de vedere al infrastructurii turistice si sportive. In urma raportului a reiesit ca tara noastra se incadreaza in graficul de organizare convenit cu Comitetul Olimpic European. Delegatia romana s-a angajat ca, pana la sfarsitul lunii octombrie 2012, cand va avea loc ultima vizita de monitorizare din partea Comitetului Olimpic European, va finaliza si restul de lucrari care sunt inca in executie.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat ca decizia Comitetului Olimpic European este o confirmare a eforturilor de investitii pe care MDRT si Guvernul Romaniei le-au desfasurat in ultimii ani in statiunile de pe Valea Prahovei.

„Sunt fericita ca am primit acceptul final de organizare a Festivalului Olimpic in Romania, in 2013, desi nu am avut nicio emotie ca s-ar putea intampla altfel. Stiu ce eforturi am depus noi, cei de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, intregul Guvern si autoritatile publice locale din zona pentru a realiza aceste investitii. Am reusit sa transformam statiunile invechite de pe Valea Prahovei in statiuni de talie internationala si, astfel, sa le introducem in circuitul mondial al sporturilor de iarna. Toata aceasta infrastructura a fost creata nu numai pentru a gazdui Festivalul Olimpic, ci si pentru a putea fi folosita de toti iubitorii sporturilor de iarna din tara si din strainatate”, a declarat Elena Udrea.

Valea Prahovei, modernizata

Patrick Joseph Hickey, Octavian Morariu si George Scripcaru au semnat, in cadrul reuniunii de la Soci, scrisorile adresate tuturor comitetelor olimpice europene prin care acestea vor fi invitate sa inceapa pregatirile pentru competitia organizata in Romania.

„Mi-a facut o deosebita placere sa semnez invitatiile oficiale de participare la Festivalul Olimpic din 2013 in dreptul carora este scris, in calitate de gazda, «Brasov, Romania». Decizia de astazi a Comitetul Olimpic European confirma eforturile deosebite pe care le-am facut in ultimii ani noi, cei de la Primaria Brasov si celelalte autoritati din Valea Prahovei, alaturi de colegii de la MDRT si din intregul Guvern”, a precizat George Scripcaru, primar al orasului Brasov.

Investitii masive

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismul investeste aproximativ 400 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii turistice si sportive necesare organizarii FOTE 2013. Printre investitii se numara extinderea domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei, cu peste 40 de kilometri de partii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sarituri cu schiuri si a anexelor (instalatii de transport, tribune, parcari s.a.), amenajarea a doua trasee de biatlon cu utilizare permanenta iarna-vara, construirea a trei instalatii noi de transport pe cablu, construirea a doua patinoare noi, dotarea cu instalatii de inzapezire artificiala a tuturor partiilor si amenajarea unui lac de acumulare pentru inzapezire.

author avatar
Ciprian Purice
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger