AcasăSPORTDecizie controversată în fotbal. UEFA permite maghiarilor să afișeze la meciurile oficiale...

Decizie controversată în fotbal. UEFA permite maghiarilor să afișeze la meciurile oficiale steagul Ungariei Mari

ungariaDecizie controversată în fotbal. UEFA permite maghiarilor să afișeze la meciurile oficiale steagul Ungariei Mari

UEFA a acceptat cererea maghiarilor de a folosi steagul Ungariei Mari pe stadioane la meciurile naționalei maghiare. Simbolul Ungariei Mari va fi afișat la meciurile cu Estonia și Bulgaria.

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, însă numai pentru varianta simplificată, fără simboluri și inscripții.

Butoiul cu pulbere din fotbal

„Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei.

Harta ”Ungariei Mari” cuprinde actualul teritoriu al Ungariei, dar și părți din Transilvania, sau regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia! Toate aceste țări au anunțat că vor face apel la UEFA, pentru că o astfel de măsură nu va face altceva decât să dea apă la moară contestatarilor și acestea se pot transforma în evenimente reprobabile pe stadioane și în afara lor.

Subiectul vine în contextul actual și mai ales după evenimentele de la meciul Sepsi – U Craiova 1948.

Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, după meciul Ungaria – Grecia 2-1 din Liga Națiunilor, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci.

author avatar
Andreea Vlad
274 afisari

6 COMENTARII

  1. Palatul Parlamentului din Budapesta a fost pus sub paza unui pluton de vânători. Șeful gărzii de la intrarea principala era sergentul Iordan, din Craiova. Românii nu dăduseră jos steagul Ungariei de pe Parlament după ocupare.

    Se pare că Iordan nu era tocmai mulțumit de prezența steagului și ar fi dorit să răzbune ceea ce cosidera el nedreptățile maghiarilor față de români. Îi vine astfel ideea de a agăța una dintre opincile sale de steagul maghiar pentru a arăta tuturor cine controlează Budapesta.
    A coborât așadar steagul și, personal, s-a urcat și a agățat deasupra steagului în roșu-alb-verde opinca sa, ridicând apoi steagul. Așa a ajuns opinca românească pe Parlamentul de la Budapesta.

  2. E o poza frumoasa de arta alb negru de epoca in care stilul Neostil, Baroc si Rococo se intrepatrund precum ficiorul intrepatrunde pantecul verginei fate pana la despicarea in placutul absolut.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger