AcasăSPORTCupa Mondială Qatar: un fotbal grozav, dar un joc urât

Cupa Mondială Qatar: un fotbal grozav, dar un joc urât

Când Cupa Mondială va începe la sfârșitul săptămânii viitoare, un simț occidental al fair-play-ului va fi indignat de faptul că o țară fără nicio tradiție autohtonă în acest sport a câștigat dreptul de a găzdui turneul prin mușchi financiari.

Este o reamintire a modului în care conflictul de valori dintre Occidentul liberal și statele arabe bogate se poate manifesta pe scena internațională, spre nemulțumirea tuturor.

În primul rând, dosarul Qatarului în materie de drepturi ale omului este foarte slab, notează Bloomberg. O democrație doar cu numele, țara este condusă de dinastia autocrată Al Thani.

Apoi, există și prețul uman. Mulți muncitori migranți au murit în timp ce se construia infrastructura strălucitoare și special construită pentru acest turneu, inclusiv autostrăzi, hoteluri și opt stadioane de prezentare (unul proiectat ca un cort beduin, altul construit din 974 de containere de transport maritim reciclate).

Chiar și Sepp Blatter, fostul președinte al FIFA, cea mai înaltă autoritate internațională în materie de fotbal, descrie acum decizia sa de a acorda Cupa Mondială Qatarului în 2010 ca fiind „o alegere proastă”. Blatter a declarat recent pentru ziarul elvețian Tages-Anzeiger: „Este o țară prea mică. Fotbalul și Cupa Mondială sunt prea mari pentru asta”.

Decizia a fost înglodată în controverse și acuzații de corupție. Blatter însuși a fost exonerat de acuzațiile de fraudă de către un tribunal elvețian în luna iulie. Departamentul de Justiție al SUA consideră, de asemenea, că membrii FIFA au fost mituiți pentru a vota pentru Qatar, deși țara a negat în mod repetat acest lucru.

Qatar a concurat cu Emiratele Arabe Unite pentru întâietatea comercială în Golf, astfel încât câștigarea dreptului de a organiza o Cupă Mondială este o lovitură propagandistică uriașă. Al Thanis au miliarde de cheltuit, iar Occidentul le vrea banii și gazele naturale lichide. Qatar deține deja câteva cluburi de fotbal din ligile majore europene; de ce nu ar trebui ca regatul să primească premiul?

Birocrații occidentali înfometați de putere care organizează evenimente sportive internaționale, cum ar fi Cupa Mondială și Jocurile Olimpice, sunt bucuroși să accepte. Acestor funcționari nu le pasă de politică atâta timp cât jocurile se desfășoară conform programului. Sunt doar afaceri.

În plus, știu că autocrațiile dau rezultate. Marile lor proiecte de construcție evită toate compromisurile murdare și întârzierile chinuitoare pe care le implică planificarea democratică.

Lăcomia și ipocrizia occidentală merg mână în mână. Multe dintre celebritățile, fotomodelele și sportivii care susțin cauze liberale în țara lor sunt fericiți să primească bani din Qatar pentru a promova Cupa Mondială. Pentru Al Thanis, trebuie să li se pară că totul și toată lumea din Occident este de vânzare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
478 afisari

2 COMENTARII

  1. Problema Lu jakota e ca quatarezi au ce au cu ăștia ca el, ce isi umbla in trusa cu scule. Ca altfel al nostru era cu steagul curcubeu primul pe stadion. Da ce sa vezi, ăștia nu prea halesc iubitorii de fundul gradinii, ci le scurtează membru

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger