Un studiu publicat recent de organizația “Scientists for Global Responsibility” trage un semnal de alarmă în privința impactului asupra mediului al viitoarei Cupe Mondiale din 2026, care va avea loc în Statele Unite, Canada și Mexic. Concluzia? Va fi cea mai dăunătoare ediție din punct de vedere climatic din istoria competiției.
Nou format, emisii uriașe
Extinderea turneului de la 32 la 48 de echipe și creșterea numărului de meciuri de la 64 la 104 vor duce, conform estimărilor, la peste 9 milioane de tone de dioxid de carbon echivalent (CO2e) emise în atmosferă. Asta înseamnă aproape dublu față de media ultimelor patru ediții și cu mult peste nivelul atins în Qatar 2022, care a fost estimat la 5,25 milioane de tone.
Studiul subliniază că acest volum de emisii este echivalent cu activitatea anuală a 6,5 milioane de mașini din Marea Britanie. Principalul responsabil: transportul aerian, din cauza distanțelor uriașe dintre orașele-gazdă de pe întreg continentul nord-american.
FIFA promite sustenabilitate, dar realitatea e alta
Organizatorii au declarat că meciurile vor fi găzduite exclusiv pe stadioane deja existente, ceea ce ar limita construcțiile și implicit poluarea. În plus, FIFA susține că va reduce emisiile cu 50% până în 2030 și va atinge neutralitatea climatică în 2040.
Totuși, organizația a mai fost criticată pentru afirmații înșelătoare. În 2023, o autoritate elvețiană a catalogat drept „nefondate” declarațiile FIFA despre neutralitatea emisiilor de carbon la Cupa Mondială din Qatar.