AcasăSPORTCupa Africii pe Natiuni: minunea Zambia

Cupa Africii pe Natiuni: minunea Zambia

Zambia a castigat Cupa Africii dupa ce la editia din 2010 se oprise in sferturi

La a 15-a participare la CAN, Zambia a castigat pentru prima data trofeul, trupa francezului Herve Renard impunandu-se, cu 8-7, dupa lovituri de departajare, impotriva Coastei de Fildes.

Zambia a castigat Cupa Africii dupa ce la editia din 2010 se oprise in sferturi

“Gloantele” au dat peste cap toate calculele hartiei, dar rezultatul finalei de la Libreville (Gabon) putea fi altul daca super-starul Didier Drogba nu rata un penalty in minutul 70, la scorul de 0-0. De altfel, intregul parcurs al Zambiei a stat sub semnul norocului, echipa din sudul Africii fiind chiar acuzata de practici voodoo. Trupa lui Renard, autointitulatul “Mourinho al Africii”, s-a calificat in sferturi dupa o victorie dubioasa obtinuta, cu 1-0, impotriva nationalei din Guineea Ecuatoriala, formatie care avea deja calificarea in buzunar. Apoi, in semifinala cu Ghana, castigata tot cu 1-0, Zambia s-a lasat calarita tot meciul, adversarii ratand chiar si un penalty, prin Asamoah Gyan, tot la 0-0. Pus in situatia de a pregati un lot lipsit de vedete, Renard, a creat un bloc defensiv redutabil care i-a adus trofeul mult visat. Zambia a incasat doar cinci goluri in 12 meciuri (doua in preliminarii si trei la turneul final) bazandu-se pe fotbalisti precum Christopher Katongo, jucator in China, la Henan Construction, si Rainford Kalaba, echipier al formatiei congoleze TP Mazembe. Actorii principali ai finalei au dedicat succesul fotbalistilor zambieni care si-au pierdut viata intr-un accident aviatic petrecut pe 27 aprilie 1993. Acum aproape 19 ani, tot la Libreville, jucatorii nationalei Zambiei, in frunte cu selectionerul Godfrey Chitalu, au murit, dupa ce avionul in care se aflau s-a prabusit in Oceanul Atlantic. Echipa se indrepta spre Dakar pentru a disputa cu meci cu Senegal din preliminariile Campionatului Mondial din 1994, din SUA.

Bonetti: “Au castigat si datorita mie”

Italianul Dario Bonetti, fostul antrenor al lui Dinamo, s-a declarat mandru de victoria Zambiei. Bonetti a fost selectionerul al acestei tari,  in perioada iulie 2010 – octombrie 2011, dar a fost demis la doua zile dupa ce a reusit sa califice la Zambia la turneul final. Italianul spune ca “Zambia a castigat titlul si datorita mie. Jucatorii convocati, tactica si exprimarea in joc au fost aceleasi din perioada cand eram eu selectioner”.

Prima pentru victorie: doua vaci si pamant

Kennedy Mweene, portarul titular al nationalei Zambiei, a fost felicitat de un sef de trib local pentru evolutiile senzationale de la Cupa Africii. Mai mult, pentru penalty-ul aparat in semifinala cu Ghana, Mweene a incasat o prima speciala constand in doua vaci si 250 de hectare de pamant in districtul Mkushi de unde el este originar.

author avatar
Cristi Ionita
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger