AcasăSPORTCum se feresc patronii din Liga 1 de arbitraje ostile

Cum se feresc patronii din Liga 1 de arbitraje ostile

Zotta a revenit la Rapid, la sfarsitul lunii noiembrie, pentru a fi mana dreapta a lui George Copos

Contrar obiceiurilor existente la marile echipe de fotbal ale Europei, cluburile din Liga 1 prefera varianta angajarii unor fosti arbitri in functii de conducere in dauna unor manageri priceputi.

Zotta a revenit la Rapid, la sfarsitul lunii noiembrie, pentru a fi mana dreapta a lui George Copos

Deznodamantul penultimei partide a etapei 16 din Liga 1, duelul Rapid – Sportul (scor 2-0), a starnit furia lui Vasile Siman la adresa giulestenilor. „Pe Zotta cred ca l-a adus Copos la echipa pentru ca se pricepe la contabilitate. E un bun manager. Daca e Zotta presedinte, va dati seama ce se intampla?! De ce credeti ca pun astia un fost arbitru pe postul de presedinte?”, a rabufnit Siman.

Zotta a schimbat arbitrul cu o zi inaintea meciului

Ion Craciunescu a schimbat cele mai multe cluburi

Frustarea patronului gruparii din Regie are la baza interventia facuta de FC Rapid, care a schimbat arbitru de centru desemnat initial de CCA, in urma unei interventii facute chiar de presedintele Constantin Zotta. Cu o zi inaintea disputarii partidei, Comisia a luat act de cererea giulestenilor de inlocuire a lui Marius Bocaneala, si l-a desemnat la centru pe Teo Craciunescu. Numai ca, in timpul meciului de duminica seara, fiul lui Craciunescu a refuzat un penalty clar Sportului, iar la final Vasile Siman a explodat. El a acuzat faptul ca Rapidul a jucat dincolo de limitele regulamentului, beneficiind de sprijin din partea brigazii de arbitri. Siman a insinuat ca un club de talia Rapidului este ferit de arbitraje nefavorabile daca un presedinte, cu atat mai mult un presedinte fost arbitru, pune presiune pe „fluierasi” inaintea jocurilor.

O moda inceputa pe vremea in care DNA-ul nu exista

Moda cu angajarea unor fosti cavaleri ai fluierului in conducerile cluburilor din Liga 1 a aparut pe vremea cand DNA-ul nici macar nu exista. Initial, mass-media a suspectat finantatorii din fotbal ca angajeaza „fluierasi” retrasi pentru o „colaborare fructuoasa” cu arbitrii aflati inca in activitate. Apoi – pentru ca n-au existat probe in acest sens – s-a ajuns la concluzia ca respectivii nu reprezinta altceva decat un scut de protectie suplimentara, o garantie a faptului ca niciun arbitru in activitate nu va avea obraznicia sa „fure” un fost coleg, iar prestatiile vor fi corecte.

10 cluburi au sau au avut arbitri in organigrama

Valeriu Argaseala, presedinte CA la fosta CCA

Deschizatorul de drumuri a fost chiar presedintele CCA, Ion Craciunescu. In 1997, valceanul a fost cooptat de Viorel Ilinca in conducerea administrativa a Universitatii Craiova. Ulterior, Craciunescu a indeplinit functia de presedinte la Poli Timisoara si Chindia Targoviste.

Vasile Avram n-a facut multi purici la Rapid

A urmat Constantin Zotta la Rapid si FC Vaslui, Valeriu Argaseala la Steaua, Viorel Anghelinei la Otelul Galati sau Vasile Avram tot la Rapid, toti pe fotoliul de presedinte al respectivelor cluburi. Alte grupari au preferat sa aiba ex-arbitri doar in organigrama, pe diverse posturi, un exemplu fiind fostul „tusier” Sorin Vadana, momentan director sportiv la Ceahlaul Piatra Neamt sau Cristian Nica (inca activ), antrenor la centrul de copii si juniori al Astrei Ploiesti.

author avatar
Sebastian Stan
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger