AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuCronica microbistului: Bate... cuba!

Cronica microbistului: Bate… cuba!

ACTORI. Deac, Herea si Danciulescu, in finala Cupei Romaniei

Nu inteleg de ce copilandrii de pe strada mea, atunci cand se intalnesc la tot soiul de jocuri, isi lovesc palmele si, cu un strigat precum al apasilor, slobozesc cu veselie chemarea: „Bate cuba!”.

ACTORI. Deac, Herea si Danciulescu, in finala Cupei Romaniei

Degeaba i-am intrebat despre intelesul acestei racneli, fiindca n-au fost in stare sa se puna de acord si sa-mi dezvaluie adevarata semnificatie. Unii mi-au zis ca-i un stigat de lupta, altii, c-ar fi o chemare la spiritul de echipa, iar putini dintre ei au avut parerea ca e o aiureala fara nicio semnificatie. Miercuri seara, in timpul transmisiei finalei Cupei dintre  Dinamo si Rapid, la toate reluarile de faze, domnii de la televiziune ne-au varat in ochi un fel de emblema insotita de un text misterios: „Bate Cupa!”. Inainte cu cateva minute de inceperea intalnirii, un vecin caruia i s-au colmatat programele TV din pricina furtunii, motiv pentru care ii aparea pe ecran doar indemnul ,,Pentru a fi sanatos, consumati zilnic minimum doi litri de lichide”, m-a rugat (cu o sticla de zaibar in mana) sa-i accept accesul, impreuna cu nepotelul sau de zece ani, la televizorul meu pentru a urmari in grup mult mediatizata finala, partida care avea sa ajute echipa castigatoare (Dinamo sau Rapid) sa dreaga busuiocul dupa un campionat in care a cam dat cu oistea-n gard.

De cum a inceput meciul, care ne-a enervat prin multiple pase la adversar si duzini de „bufuri”, pustiul s-a asezat cuminte cu ochii pe imaginile transmise, urmarind cu un interes de suporter impatimit desfasurarea jocului condus cu prea mare larghete de arbitrul Daniele Orsato, un italian cu alura de boxer, care, pe parcursul partidei, ne-a bagat la banuiala ca sufera de un inceput al orbului gainilor, daca luam in seama fie si doar faptul ca i-a lasat pe dragutii de combatanti sa se cotonogeasca in voie! Plapandul meu musafir s-a revoltat impotriva distinsului peninsular, pe motiv ca acesta ar fi trecut cu vederea prea multe faulturi facute de baietii lui Bonetti asupra rapidistilor, sanctionandu-le exagerat pe cele comise de abandonatii lui Razvan Lucescu! M-am gandit ca nepotul megiesului meu este fan de Giulesti, asa ca nu i-am luat in seama nemultumirile de imberb.

Dar nelamurirea in legatura cu clipul, reclama, logoul (ori cum s-o fi numind ) „Bate cupa” a persistat, mai cu seama cand copilul m-a intrebat: „Nene, cine sa bata cupa?! Rapidistii, dinamovistii, fanii aia care se incaiera fara motiv si rup gardurile stadioanelor, ori oamenii cu masti pe fata si cu garbace prinse de centura?”. Am ridicat din umeri a nestiinta, dar am gandit ca nu doar televiziunile cu logouri enervante, obsesive, inepte si fara sens, distrug spectacolul acestei competitii, ci in minte am adaugat si alti posibili vinovati: federatia, fotbalistii, arbitrii?!
Miercuri seara, inainte de miezul noptii, Dinamo, invingand pe Rapid cu 1-0, a primit Cupa Romaniei! Iar alde Scarlatache au batut… cuba in vazul lumii!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
2.418 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger