AcasăSPORTCOSR primeste doar 31 de milioane de lei in 2012

COSR primeste doar 31 de milioane de lei in 2012

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a solicitat Guvernului suma de 68 de milioane de lei pentru anul 2012, care va fi unul olimpic.
COSR a solicitat guvernului un buget total de 90 de milioane de lei pentru anul olimpic 2012, dintre care 68 de milioane de la bugetul de stat si 22 de milioane din accizele pentru tutun si alcool. Guvernul a aprobat insa doar 31 de milioane de lei, din care 9,14 milioane vor veni de la bugetul de stat, iar restul de 22 de milioane din accize. Presedintele Octavian Morariu a facut o comparatie cu bugetele primite in anii olimpici anteriori, 2004 si 2008, apreciind ca suma primita in 2012 se afla la jumatate. Comitetul Olimpic si Sportiv Roman avea planificat ca din totalul de 68 de milioane de la buget sa aloce activitatii sportive suma de 63,5 milioane de lei. Cum nu a primit decat 9,14 milioane, oficialii COSR vor aloca pentru activitatea sportiva 7,64 milioane de la buget, suplimentand suma cu 18 milioane din cele 22 de milioane pe care le va primi din accizele la tutun si alcool.
„Sunt discrepante intre federatii si nu mi se pare corect ca in an olimpic federatiile care se afla in cursa sa nu fie corect finantate, si ma refer aici la handbal si polo. Nicio federatie nu a fost chemata la consultari pe marginea bugetului. Cu siguranta vor fi afectate centrele olimpice de juniori. La fel si Festivalul Olimpic al Tineretului European. imi manifest ingrijorarea privind finatarea sportului in acest an. Trebuie inteles faptul ca pregatirea unui sportiv se face continuu. Un sportiv de performanta nu se poate compara spre exemplu cu o activitate economica, sa o inchizi si sa-i dai drumul peste trei luni. Un sportiv nu se poate antrena mai putin”, a declarat Morariu.

Guvernul nu se asteapta la performante la J.O

Oficialul COSR a precizat ca in bugetul pe care il are in acest an la dispozitie nu au fost cuprinse primele pentru eventualele performante la JO de la Londra: „In buget nu au fost prinse primele sportivilor si antrenorilor pentru eventuale performante la Jocurile Olimpice. Sper insa ca ele se regasesc in bugetul ministerului. E greu ca in aceste conditii sa pretinzi performantele asteptate de catre public si vreau sa trag astfel un semnal de alarma. Noi nu vom protesta, pentru ca valorile noastre sunt diferite. Noi incercam sa inaltam steagul Romaniei la cel mai inalt nivel. si lupta noastra e pentru ei, pentru sportivi, nu pentru noi. Cine vede altceva se inseala. Eu am convingerea insa ca cineva acolo sus ne mai iubeste inca. Cineva va intelege situatia asta. Nu e posibil ca dintr-un condei sa pui ipoteca pe sportul romanesc. Nu e normal”.

Nici Morariu nu promite medalii

Morariu nu a putut preconiza cate medalii ar putea obtine delegatia Romaniei la JO de la Londra in conditiile actuale: „Eu cred ca e cel mai greu moment de dupa Seul. E adevarat ca intalnim o criza fara precedent, dar exista linii sub care decenta sportiva nu poate scadea. Noi vorbim despre acest minim de care avem nevoie. Cu toate aceste cred ca sportivii nu trebuie sa fie ingrijorati, sunt convins ca primele pentru Jocurile Olimpice se regasesc in bugetul ministerului. in plus premierile in natura de la sponsorii nostri sunt pregatite. Mi-e greu sa dau o cifra exacta la cate medalii ma astept. Daca e sa ne luam dupa anul sportiv precedent ar trebui sa spun ca vom avea o medalie de aur si 11 in total, dar sportul nu este ceva precis”, a precizat Morariu.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger