AcasăSPORTCorporațiile călăresc UEFA. Miza, miliardele de euro din fotbal!

Corporațiile călăresc UEFA. Miza, miliardele de euro din fotbal!

A apărut deja un nou fenomen în fotbal, cel al cluburilor deținute de aceeași corporație gigant. Fie că vorbim de arabi sau americani, banii acestor coloși acaparează „sportul rege”, dar miza e tot în aceeași zonă, a finanțelor – miliardele care intră anual în conturile UEFA!

Publicația SportBusiness scrie  despre un conflict de interese care va apărea din sezonul viitor al cupelor europene.

Sunt implicate în povestea asta nume ca „City Football Group”, „Red Bull” sau „777 Partners”.

Ce înseamnă „modelul elvețian”

Din sezonul 2024/2025, toate cele trei competiții intercluburi organizate de UEFA – Campions League, Europa League și Conference League –  vor funcționa pe „modelul elvețian”. Adică, echipele din fiecare competiție vor fi clasate de la 1 la 36, ca într-un campionat.

Acest format aduce toate cluburile în competiție directă încă de la începutul sezonului.

Cei de la SportBusiness remarcă faptul că formații „surori” (deținute de aceeași corporație) sunt mult mai predispuse la a se lupta între ele.

În ​​prezent, se evită ca două cluburi din același grup (unic proprietar, adică) să fie repartizate unul împotriva celuilalt.

Culmea e că noul format gândit de UEFA apare într-un moment în care numărul grupărilor deținute de aceeași corporație crește exponențial. La 1 decembrie 20223, existau 301 de formații în întreaga lume controlate de același om/aceeași companie. Dintre acestea, 197 sunt din Europa. Mergând și mai adânc, din 197, 97 sunt echipe de top în campionatele interne, adică au oportunitatea de a se califica pentru una dintre cele trei competiții continentale organizate de UEFA.

UEFA are regulamente, dar cine le mai respectă?

Articolul 5 din regulamentul UEFA interzice aceleiași persoane fizice sau juridice să dețină „control sau influență” asupra mai multor cluburi care joacă în aceeași competiție. Art.5 se referă si la persoanele/ entitățile care au capacitatea de a exercita „o influență decisivă în procesul decizional al clubului”, nu doar la cei care fac parte oficial din structura unui anume club.

Acest articol explică și în ce constă proprietatea unui club: „Dacă o persoană fizică sau juridică deține controlul asupra unui club în cazul în care:

  1. a) are majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor;
  2. b) are dreptul de a numi sau retrage majoritatea membrilor organului de administrare, de conducere sau de supraveghere sau…
  3. c) este acționar și controlează singur majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor în temeiul unui acord încheiat cu alți acționari ai clubului în cauză”.

Așadar, prin noua regulă impusă, care nu cere ca un proprietar să aibă un pachet majoritar, UEFA vrea să fie și mai drastică. Dar, oare, chiar este? Realitatea pare să contrazică forul de la Nyon.

De exemplu, achiziționarea pachetului de 25% din Manchester United de către grupul INEOS, îi oferă miliardarului britanic Jim Ratfcliffe control complet asupra părții sportive a clubului. Păi, asta se încadrează perfect în definiția UEFA a „influenței decisive” asupra unui club. Dar, INEOS controlează și Nice, din Ligue 1, Franța, deci unde mai e corectitudinea?!

În mod similar, colosul „City Football Group” deține un pachet de 44,3% din Girona (pe primul loc în Spania, peste Real Madrid și Barcelona!), dar controlează tot ce mișcă și la Manchester City, campioana Angliei și a Europei.

Ancheta UEFA, de ochii lumii

Până în prezent, UEFA doar s-a prefăcut că investighează integritatea fotbalului. Au fost trei situații de acest fel în 25 de ani.

Primul caz, între 1998 și 2002, a implicat firma britanică English National Investment Company, după ce trei dintre echipele acesteia – SK Slavia Praga, AEK Atena și Vicenza Calcio – au ajuns în sferturile de finală ale Cupei Cupelor (sezonul 1997-1998). Nicio sancțiune majoră!

Următorul caz a implicat cluburile Red Bull Leipzig și Red Bull Salzburg. UEFA a înțeles că ceva miroase urât abia când RB Leipzig și RB Salzburg s-au calificat ambele în ediția 2017/2018 a Ligii Campionilor. Inițial, Organismul de Control Financiar al Cluburilor a constatat că gigantul Red Bull avea o influență decisivă asupra ambelor cluburi și, prin urmare, doar Red Bull Salzburg a fost admisă în competiție. S-a făcut scandal, iar în urma presiunilor ambele grupări au fost admise.

Avocații companiilor spun că tot regulamentul UEFA este prea vag enunțat. Astfel, firmele pot jongla cu regula, pentru a trage sforile după cum doresc. Miza e uriașă, fotbalul generează venituri de miliarde de euro, iar corporațiile nu mai sunt dispuse să lase acești bani pe mâne orișicui.

author avatar
Mihail Ioan
433 afisari

1 COMENTARIU

  1. Or să vadă ei, marii patroni de cluburi, când o veni Burleanu președinte UEFA. Are să dea o decizie prin care nimeni nu va promova dacă nu-i plac lui de ochii patronului, așa cu este ținută Steaua București fără drept de promovare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger